‘SVIMA JE TO PREŠUTIO…’ Otkrivena najveća Tuđmanova tajna stara 70 godina!?

31 10 2016

POVIJESNI DOKUMENTI

7810ccbe81c6cb4b8e5e76b8fa29e92a

Arhivska građa NDH, izjave svjedoka i sadržaj knjige Josipa Manolića ‘Špijuni i domovina’ otkrivaju da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman cijelog života skrivao da je do lipnja 1942. radio za ideološki čisto Ministarstvo domobranstva Nezavisne države Hrvatske, piše Nacional.

“Nisam bio siguran je li mladi Tuđman prikriveni ustaša ili skojevac”, ustvrdio je Manolić u svojoj knjizi pišući o dvojbi koja ga je mučila sve do ljeta 1942. godine, a koju je otkrio tek potkraj proteklog tjedna.

Manolić čuvao tajnu punih 70 godina

Nacional osim toga piše kako je na uvid dobio preslike ekskluzivnih povijesnih dokumenata koji potvrđuju ono što je Manolić u svojoj knjizi predstavio kao jednu od najvećih tajni o kojoj je šutio više od sedamdeset godina. Spomenuta Manolićeva knjiga drugi je dio njegove političke autobiografije koja će se na tržištu pojaviti za nekoliko dana.

Urednici Nacionala, koji su je imali priliku prvi pročitati, kažu kako već na prvim stranicama Manolić otkriva tajnu koju je čuvao više od sedamdeset godina – da je Tuđman cijeloga života iz nepoznatih razloga prešućivao taj povijesno značajan detalj vlastite biografije.

Dokumenti koji potvrđuju Manolićeve tvrdnje?

Gostujući na N1 televiziji, glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić kazao je kako postoje dokazi za tvrdnju koju Manolić iznosi u svojoj knjizi.

“Postoje dokazi. To je jedna od tema na kojoj smo radili posljednjih mjesec dana. Pročitali smo pojedine dijelove pa i kompletnu knjigu Manolićevih memoara. On otkriva dramatične tajne koje je čuvao, kao ovu. Potaknuo je istraživanje i stupili smo u kontakt s ljudima koji su nam dali uvid u kopije dokumenata u kojima se vidi gdje se Franjo Tuđman prijavljivao i gdje je boravio. Tuđman je napisao da je zaposlen u Ministarstvu oružanih snaga Nezavisne Države Hrvatske”, kazao je Jelinić.

 

nacionaln-tudjman

“Rat ga zatekao u Hercegovačkoj ulici”

Nacional je, inače, objavio i kopiju dokumenta iz policijske arhive, a došli su i do dokumenta Tuđmanovog stanodavca iz toga vremena.

“Rat ga je zatekao u Hercegovačkoj ulici gdje je dijelio sobu s kasnije uglednim novinarom, a oni su, prema tvrdnjama Manolića, tek tada krenuli u sam narodnooslobodilački pokret. Ne znam kako su ljudi koji su nam dali dokumente do njih došli. Manolić je kroz svoj život i rad imao doticaj s time i čuvao ih je”, kazao je Jelinić.

net.hr

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: