Radončić ne želi da imenuje ‘bošnjačku državnu mafiju’

31 10 2016
Bez daljih razgovora o bošnjačkoj državnoj mafiji: Fahrudin Radončić poslednjeg dana svedočenja u sudu u Prištini

Bez daljih razgovora o bošnjačkoj državnoj mafiji: Fahrudin Radončić poslednjeg dana svedočenja u sudu u Prištini

Poslednji dan svedočenja političara iz BiH Fahrudina Radončića u slučaju Nasera Keljmendija, specijalni tužilac EULEX-a, Andrew Hughes, počeo je pitanjima o ubistvu Selvera Lekića i o ranijoj izjavi Radončića da iza ubistva bh. kriminalca Ramiza Delalića, za kojeg se u optužnici navodi da je bio Keljmendiju rivalski gangsterski bos, stoji bošnjačka državna mafija. Radončić, predsednik stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine, nije hteo da govori više o tome ko stoji iza “bošnjačke državne mafije” zbog situacije nastale nakon njegovog svedočenja u petak.

Tužilac je pitao svedoka da li je ikada naredio Naseru Keljmendiju da unajmi Srbe da ubiju Ramiza Delalića, na šta je Radončić odgovorio: “Nisam, to je za mene uvredljivo pitanje”. Dodao je i da ne poznaje Strahinju Rašetu i Milana Mitića, koji su, prema optužnici, izvršili ubistvo Delalića.

Na osvrt tužioca o tvrdnji ko je odgovoran za ubistvo Delalića, Radončić je ponovo potvrdio “stopostotno” da je Delalića ubila “bošnjačka državna mafija”, da se na to nije pozvao na osnovu spekulacija a da je do tog zaključka došao na osnovu novinskih tekstova predatih sudu, u kojima se Delalić prijavio da otkrije ubice Nedžada Ugljanja, šefa tajne policije BiH.

Sudija se obratila Radončiću i upitala ga da li njegova saznanja da je “bošnjačka državna mafija” odgovorna za ubistvo dolaze na osnovu analiza medijskih članaka, što je Radončić potvrdio, dodajući na to i Delalićeve intervjue. Sudija je zatražila te tekstove i Radončić ih je predao.

Na pitanje tužioca da li je obavestio policiju o bilo kakvom dokazu koji za koji on zna u vezi sa ubistvom, Radončić je rekao da su “o ovom ubistvu govorili bivši agenti tajne policije na koje su izvršeni atentati, a da je policija radila na tome bez da se iko meša u tome”. Radončić je odgovorio da to zna jer su mediji naveli da kantonalno tužilaštvo vodi istragu o onome što je Delalić rekao.

Na upit tužioca da li se vodi aktivna istraga protiv bošnjačke državne mafije, Radončić je odgovorio da ne zna šta radi državno tužilaštvo “osim što Dubravko Čampara (tužilac Tužilaštva BiH op.a.) pokušava da skrene istragu na Keljmendija, mene ili nekog drugog”. Na pitanje sudije zašto tako misli, Radončić je rekao da “na dan kada je predao kandidaturu za predsedništvo, Hughes je pročitao optužnicu u Prištini koja je možda bila koincidencija”.

“G. Čampara je dobio kaznu visokog tužilačkog veća zato što se meša u vom slučaju. Njegov brat je ministar unutrašnjih poslova, drugi bliski rođak je trenutno državni premijer, Denis Zvizdić, on je u meni video političkog rivala kojeg treba diskreditirati, i to pokušavaju godinama”, odgovorio je Radončić.

Radončić je na konstataciju sudije potvrdio da ono što Čampara radi ima političku pozadinu.

Dodao je da se Čampara meša u slučaju protiv njega u BiH, iako nije uključen u to, te da je dao instrukcije svedokinji Azri Sarić kako da svedoči protiv njega.

Strah od “kompliciranja političkih prilika u BiH”

Na pitanje tužioca da li zna imena specifičnih osoba odgovornih za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio da je kao ministar sigurnosti o tome govorio u državnom parlamentu.

“Sve ovo što me pita tužilac mogao me je pitati u Sarajevu, a ne da me proglasi nepostojećim ministrom”.

Radončić je dodao da su sva imena objavljena u bosanskim medijima i da se trebaju potražiti. I pored insistiranja sudije, Radončić nije hteo da odgovori na to pitanje.

“Nakon mog svedočenja u petak, Stranka demokratske akcije (SDA) s kojom sam u koaliciji je objavila težak pamflet protiv mene i rekli su da će danas vidjeti kakve će mjere donijeti zbog mog svedočenja. Ne želim da svojim odgovorima, koji za mene nisu relevantni, kompliciram političke prilike u BiH”, odgovorio je Radončić.

Na pitanje tužioca da li se ikada kandidovao kao protukandidat predsednika SDA Bakira Izetbegovića, Radončić je odgovorio da su dva puta bili rivali i da je dva puta Izetbegović tesno pobedio. Da li je Keljmendi dao novac kada se Radončić kandidovao za predsednika?

“To je sramotna provokacija”, odgovorio je i dodao da “tužilac ruši kredibilitet ogromne uspešne kompanije i postavlja tendenciozna pitanja koja nemaju uporišta u zdravom razumu a kamoli činjenice”. Dodao je da nikada nije dao novac i da sve to “kontroliše naša Centralna izborna komisija”.

Kada govorite o “bošnjačkog državnoj mafiji”, da li povezujete tu mafiju sa trenutnim predsednikom Bakirom Izetbegovićem, upitao je tužilac, na šta Radončić nije hteo da odgovori jer su pitanja “sugestivna i nisu politički korektna prema koalicionom partneru”.

Na pitanje da li je dao novac za ubistvo Delalića, Radončić je odgovorio: “Apsolutno ne”.

Usledila je pauza.

Svedoku nepoznati detalji ubistva

Ranije u ponedeljak tužilac je takođe pitao svog svedoka o Radončićevom bliskom prijatelju Selveru Lekiću, da li mu je pozajmljivao novac, da li je imao problema sa drogom i oko njegovog ubistva.

Inače, Delalić se u optužnici protiv Keljmendija pominje kao neko ko je bio umešan u ubistvo Selvera Lekića, na osnovu svedočenja Šejle Turković. Ubistvo Delalića se, takođe po optužnici, smatra revanšom zbog ubistva Selvera Lekića, za šta se Keljmendi i njegova grupa smatraju odgovornima.

Radončić je, međutim, odgovarajući na pitanja tužioca i sudije, odgovorio da se ne seća da li je Selveru Lekiću pozajmljivao novac, da nije imao problema sa drogom, da je ubijen u restoranu u Sarajevu i da ga je ubio Mersudin Ćosović, a da su mu Delalić i Azra Sarić, Delalićeva devojka koja je svjedokinja na suđenju Radončiću u Sarajevu, pružali prvu pomoć i pokušavali da spase život Selvera Lekića – to na osnovu svedočenja Azre Sarića sa suđenja u BiH. Kako je naglasio, “tada su svi pričali da je Delalić pokušao da spasi život Selveru na licu mesta kada je krvario”.

Dodao je da su mu nepoznati dalji detalji ubistva i da se znalo da je Ćosović bio ubica jer je bilo previše svedoka.

Na pitanje tužioca da li je Belma Lekić, Selverova supruga iz drugog braka radila u Avazu, Radončić je potvrdio, te dodao da je radila “kao tehnički administrator, kurir u pravnoj službi neko kratko vreme.”

“Mislim da je dobila otkaz odmah posle godinu dana”, rekao je. Porekao je da je Belma Lekić bila njegova sekretarica u Avazu i dodao da nikada nije zamenila njegove sekretarice. Njegova lična sekretarica bila je Sejda Kastrat, a u odsustvu Mirsade Odobašić, kazao je Radončić.

Delalić – kontroverzna ličnost

Na pitanje tužioca da li se Radončić ikada sreo sa suprugom i udovicom Ramiza Delalića, Radončić je kazao da je ne poznaje, a na pitanje da li je neko razgovarao sa njom u njegovo ime, odgovorio je: “Apsolutno ne.”

Da li je neko u njegovo ime razgovarao sa Azrom Sarić pre nego što je svedočila u ovom slučaju, Radončić je odgovorio: “Ne”.

Takođe je porekao da je nekada dao novac za odbranu Nasera Keljmendija i negirao da je sa njim ili bilo kim drugim pregledavao čitulje za Ramiza Delalića. Rekao je da nije otišao na sahranu zato što ni Delalić nije dolazio na sahranu njegovih bližnjih, kao i zato što je “za javne ličnosti jako rizično da idu na sahranu kontroverznih ličnosti”.

Zašto je Delalić bio kontroverzna ličnost, upitala je sudija.

Zato što mu se sudilo za ubistvo tzv. srpskog svata. On je bio jako negativno percepiran u srpskoj političkoj javnosti i u srpskom narodu. I najviše je bio kontroverzan upravo zato što je optužen da je izvršio to ubistvo na Baščaršiji 1992. godine”, odgovorio je Radončić.

Radončić je dodao i da je pre rata postojalo pucanje zmeđu Delalića i Zijada Turkovića, i da postoji još jedan incident.

“Jednog dana posle rata razbio je sve prodavnice u Sarajevu koje su prodavale svinjetinu.”

Na pitanje da li je ikada razgovarao sa Selverovim rođakom Ekremom Lekićem o osveti smrti Selvera Lekića, Radončić je odgovorio: “Ne”.

“Ja nisam imao razloga da se svetim za smrt Selvera Lekića. Ubica je poznat. Pokojni Delalić je tu bio vrlo korektan prema Lekiću. Ja sam legalista i nikad se ne bi svetio za bilo kakvo ubistvo, čak i da je u pitanju moja porodica. Dalje, ovde smo na Kosovu, znam da se razgovara o jednoj mentalitetskoj stvari, ako je u pitanju krvna osveta, ona je isključivo u nadležnosti oca, braće i najuže porodice, a ne svedoka na venčanju. Mislim da ni Lekići nisu razmišljali o osveti jer znaju ko je ubica i on je osuđen”, odgovorio je Radončić.

Tužilac više nije imao pitanja za Radončića o samom ubistvu.

Sudija Ana Adamska Gallant upitala je Radončića da li je Ekrem Lekić hteo da se osveti za smrt Selvera Lekića, na šta je Radončić odgovorio: “Apsolutno ne jer oni nisu bliski srodnici”. Pojasnio je “da su oni sigurno bili prijatelji”.

Sudija je pitala i o tome s kim se i kada Šejla Jugo, svedokinja u procesu i supruga Zijada Turkovića, udala, na šta je Radončić odgovorio da se udala za Zijada Turkovića, te odgovorio i da se udala posle smrti Ramiza Delalića.

Sudija je htela da zna i kada je Radončić saznao da je Šejla Jugo u vezi sa Turkovićem, na šta je Radončić odgovorio “onda kada se desilo to venčanje”, te da nije imao informacija od ranije jer“nije imao informacija ko je Zijad Turković”.

Sudija je upitala da li Radončić imao saznanja da je Zijad Turković bio jedan od lica za koje je policija sumnjala da je počinio ubistvo Delalića, što Radončić nije znao.

Radončić nije znao ni gde je bio Keljmendi kada se ubistvo desilo, te da o tome nije razgovarao sa Keljmendijem ili Naserom Orićem.

Na pitanja sudije Radončiću, da li ima negativnih osećanja prema Naseru Keljmendiju, da li je izdao naredbu da se Keljmendi ubije i da li je sa Šejlom Jugo Turković razgovarao da sa svojim suprugom organizuje ubistvo Keljmendija, on je na sva ta pitanja odgovorio sa “ne”.

“To su stvari koje su već osam puta presuđene pravosnažnom presudom iz Sarajeva, u kojima su upravo ove stvari osuđene kao teška kleveta i povreda moje ličnosti i naneta duševna patnja i ona (Šejla Jugo Turković) je morala da plati”.

Sudija je od Radončića zatražila te presude protiv Šejle Jugo Turković na osnovu kojih je osuđena za klevetu, odnosno zato što je, kako je Radončić rekao, “lažno tvrdila da sam naredio da se Delalić ubije i da je Naser Keljmendi uređivao tabloid Express u sklopu Avaza, da sam se bavio drogom i da sam bio lider albanske mafije, da sam u jednoj presudi osuđen jer nisam sprečio ubistvo Delalića, a da u drugoj me tereti da sam organizovao, da me je Delalić ucenjivao kosovskim dosijeom, da sam špijun Kosova, i još puno toga”.Presude su iz 2012.,2013., 2014, i 2015.

Ispitivanje odbrane

Nakon direktnog ispitivanja tužioca, usledilo je unakrsno ispitivanje odbrane Nasera Keljmendija, advokata Besnika Beriše. Njegova pitanja su se uglavnom odnosila na svedočenje Šejle Jugo Turković.

Radončić je negirao sva pitanja koja su se odnosila na njeno svedočenje.

Advokat je hteo da potvrdi da Radončić nije imao prijateljske odnose sa Keljmendijem, što je Radončić potvrdio. Beriša je dodao da je Šejla Jugo Turković izjavila da su bili toliko bliski da su čak mogli i ubistvo da planiraju zajedno, na šta je Radončić rekao da to nije istina.

d5d90e31-18bb-4686-b00d-01e8588c7325_w610_r1_s

Naser Keljmendi i Fahrudin Radončić

Radončić je odgovorio i da nije tačno da je Keljmendi donirao osam miliona evra, kao i da Twist Tower zgrada u Sarajevu koja je sedište “Dnevnog avaza”, nije izgrađena Keljmendijevim novcem.

Odgovarajući na pitanja advokata, Radončić je negirao da je Šejla Turković bila zvezda “Avaza” , kao što je rekla, da je bila bliska s njim i da je u nju imao poverenja, da je svaki put kad se sastao sa grupom ljudi koji se pominju u optužnici da su planirali ubistvo Delalića, pozvana kao svedok.

“Takav sastanak se nikada nije dogodio, prema tome to nije istina”, odgovorio je Radončić.

Negirao je da je pokušao da preusmeri istragu na njenog supruga, za ubistvo Delalića.

Radončić je kazao i kako postoje više motiva zašto Šejla Jugo Turković svedoči protiv njega.

Naveo je kako je kao ministar promenio zakon kako bi deca tužiteljice Dijane Kajmaković, koja je vodila slučaj protiv njenog supruga, bila zaštićena, što je Šejlu razljutilo. Takođe je sprečena da u tabloidu Express u kojem je radila, inače pod Avazom, ometa pravdu lažnim informacijama, i dr.

Radončić je, na pitanje advokata, potvrdio da je rekao medijima da se Keljmendi nalazi na mestu gde treba da bude, na dan njegovog hapšenja.

“Bio sam ponosan na to jer je to bio uspeh bosanske policije.”

Da ste bili prijatelji i da ste stvarno saradjivali u ubistvu Delalića, složićete se da vam ne bi palo na pamet da slavite to hapšenje, upitao je advokat Beriša.

“Slažem se”, odgovorio je.

Advokat je zaključio da svedok i Naser Keljmendi nikad nisu bili prijatelji kao što su neki svedoci naveli, “i nikad toliko bliski da bi ste se bavili ilegalnim aktivnostima, a da ne pričamo o ubistvu.”

“Prvo ja nisam čovek s kojim bi sa bilo kojim planirao nezakonite aktivnosti, prema tome nisam mogao to da radim ni sa gospodinom Keljmendijem”, odgovorio je Radončić.

Takođe je rekao da dok je bio ministar sigurnosti, nije bilo prilika da dođe do činjenica o nezakonitim aktivnostima Nasera Keljmendija.

Prema rečima Šejle Jugo, njen suprug Zijad je uhapšen na vaš nalog od strane tužioca Olega Čavke u vezi ubistva Delalića, upitao je advokat.

“Čavka i ja nismo nikakvi prijatelji i to nije tačno”, odgovorio je Radončić.

Radončić je kazao i da je laž o da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i sredstva kako bi poslove sa drogom Keljmendija, ili da je predvodio kriminalnu grupu koja je naručila i platila ubistvo Delalića.

Prema rečima advokata, Šejla Jugo Turković je rekla da je Radončić bio toliko uplašen od Delalića da je čak bio prestrašen i samim njegovim prisustvom.

“Nikada ga se nisam bojao, nikada nisam imao razloga za to. Da smo se videli posle rata sigurno bih se srdačno pozdravio kao bivši učenicni rata”, kazao je.

Branilac Keljmendija je takođe ispitivao Radončića o svedočenjima zaštitinih svedoka.

Kada je Radončiću pokazano ime zaštićenog svedoka K1, Radončić je kazao da tu osobu ne poznaje. Advokat Beriša je naveo da je svedok K1 izjavio da je dolazio u hotel Radon Plaza sa velikom svotom novca, što je Radončić negirao.

Slobodnaevropa.org

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: