PUTIN JE U PANICI, PA JE RAZRADIO PLAN UNIŠTAVANJA ZAPADNIH DEMOKRACIJA… I ide mu više nego dobro

31 10 2016

000_ad33p
Odnosi između Rusije i Zapada (na čelu sa SAD-om) nisu bili ovako zategnuti još od Hladnog rata. Rusija provocira SAD kako god joj padne na pamet – cyber napadima, plašenjem invazijama, bildanjem nuklearne moći te nepoštivanjem tuđeg zračnog prostora.

Prema stručnjaku dr. Jeffreyu Lewisu, glavni razlog za to ponašanje jest paranoja koju osjeća Kremlj, prenosi Business Insider.

Rusija se opet okrenula diktaturi

‘Vidjeli smo propast demokratskih institucija u Rusiji. To nije otvoreno ni slobodno društvo kojem smo se nadali završetkom Hladnog rata. S tim neuspjehom dolazi i nesigurnost onih koji vode zemlju zbog čega se Rusija opet okrenula diktaturi’, objasnio je Lewis.

U Rusiji postoji velik jaz između moćnika oligarha i običnih građana. Oni koji se popnu na vlast teško se mire sa mogućnosti da je izgube. Vlast se ne promatra kao dio demokracije i nešto privremeno, već kao vječno pravo. Osobito se boje državnih udara, smatra Lewis.

Nacionalisti se okreću Putinu

Lewis također dodaje kako je Rusija uspjela oformiti nekoliko desničarskih organizacija u Europi, a kao primjer navodi stranku Nacionalna fronta u Francuskoj koju vodi Marine Le Pen. Nacionalističke stranke u Putinu vide uzor, a u zemljama poput Mađarske ili Truske, vođe koje radikalnom retorikom prijete demokraciji okreću se predsjedniku Rusije kao savezniku koji ih neće kritizirati zbog napada na medije ili neke druge demokratske institucije.

‘Kremlj želi da građani zemalja Zapada pomisle – oni koji nas vode jednako su loši kao i oni koji vode Rusiju. Rusija samo želi slobodne ruke da zlostavlja svoje susjede. No, nema te moći koja će omogućiti Putinu da se osjeća sigurno. Ne možemo ništa učiniti da bi on bio sretan. Ako im damo Baltik, tražit će Finsku i Poljsku. Putin sve više konsolidira svoje snage i vlast. On je paranoik. Ne možete puno učiniti. To mogu jedino Rusi sami’, zaključio je Lewis.

PUTIN O LOŠIM ODNOSIMA S AMERIKOM: ‘Nije to počelo sa Sirijom nego s Jugoslavijom’

net.hr,
Autor: Danas.hr,
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: