Odnosi BiH i Albanije izuzetno značajni za stabilnost regiona

31 10 2016

Ministri vanjskih poslova BiH i Albanije, Igor Crnadak i Ditmir Bushati istakli su nakon sastanka u Sarajevu da je poboljšanje odnosa ove dvije države veoma bitno…

img_8621
Foto: Benjamin Bešić

…za budućnost i razvoj regiona i pozvali na unapređenje i jačanje ekonomskih odnosa dviju zemalja.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je istakao je da BiH i Albanija čine sve da u posljednje vrijeme svoje odnose poprave, a dokaz tome je i ova, uzvratna, posjeta.

“Posjete govore da je opredjeljenje i Albanije i BiH da se odnosi nastave razvijati u pozitivnom smjeru. Konstatovali smo da nema posebnih problema u odnosima i da je potrebno učiniti sve da na konkretnim pitanjima napravimo novi napredak u smislu što veće koristi za narod i Albanije i narode BiH”, kazao je Crnadak.

Na sastanku izaslanstava ministarstava vanjskih poslova BiH i Albanije zargovaralo se o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i trgovinskoj razmjeni rekao je Crnadak, ali je konstatovao da saradnja nije na dovoljno visokom nivou.

“U ovom trenutku, oko 27 do 28 miliona eura je trgovinska razmjena dvije zemlje. U 2015. godini oko 42 miliona konvertibilnih maraka izvoza i oko 11 miliona uvoza iz Albanije u BiH i zaključak je da se učini sve sa obje strane da se ovaj prostor za ekonomsku saradnju još više proširi”, istakao je Crnadak.

Razgovarajući o mogućnostima saradnje, dvojica ministara su konstatovali da je turizam vrlo važna oblast u kojoj se može napraviti pomak.

Na sastanku se također, razgovaralo o potrebi da se BiH i Albanija infrastrukturno povežu.

“Albanija je jedina zemlja s kojom postoji potpisan sporazum o putovanju samo s ličnim kartama, osim zemalja koje su nam neposredne komšije i vrlo je važno da se približimo kada je u pitanju i infrastruktura. Zbog toga mislim da bi bilo vrlo dobro da Memorandum koji postoji između Crne Gore, Albanije i BiH, a odnosi se na rekonsturkciju i modernizaciju puta Sarajevo-Podgorica-Tirana bude u narednom periodu ponovo aktuelizovan jer će to značajno pomoći da se dvije zemlje u tom smislu približe”, istakao je Crnadak.

Naveo je da jej turizam važan sektor gdje se može napraviti pomak, i u Albaniji i BiH.

Crnadak je naglasio da vjeruje da su odnosi BiH i Albanije izuzetno značajni za stabilnost regiona.

“BiH u trouglu sa Srbijom i Hrvatskom također čini značajne napore na izgradnji odnosa jer je to jedan trougao koji je vrlo važan za stabilnog regiona također, ali je od izuzetne važnosti i odnos Beograda i Tirane, i u tom kontekstu želim da pozdravim iskorak koje su napravile Srbija i Albanija, odnosno predsjednici vlada Vučić i Rama što je doprinijelo relaksaciji odnosa u regionu”, poručio je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati je naglasio je mu je posebno drago što je u BiH u trenutku kada je prihvaćena aplikacija za pridruživanje EU i naglasio da će fokus saradnje Albanije i BiH biti na poboljšanju odnosa i općeg stanja građana.

“Odnosi dva naroda se moraju poboljšati, a političari će uraditi sve da te odnose unaprijede i ojačaju ekonomske odnose. Naši odnosi idu uzlaznom putanjom, a to se pokazuje i pripremom bilateralnih sporazuma koji će ojačati i poboljšati naše veze”, rekao je Bushati.

Albanski ministar je obećao da će učiniti sve da građani njegove zemlje obiđu sve turističke destinacije i potencijale BiH, naročito tokom zimske sezone.

Potpisivanje sporazuma o slobodnom putovanju je jedan od glavnih koraka u odnosima dvije zemlje, kazao je Bushati, budući da dvije zemlje nisu neposredni susjedi.

Istakao je da iako među zemljama postoje različita mišljenja o određenim pitanjima, bitno je da “smo svi udruženi na zajedničkom putu ka EU”.

“Svi težimo zajedničkom cilju. Želio bih da naglasim da se ponovo razmotri od BiH eventualno priznavanje dokumenata kosovskih građana, a sve to s ciljem da bismo iskoristili ovu regionalnu priču koju imamo da idemo napred”, poručio je Bushati.

Albanskog ministra primit će i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko potpisaće Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima.

U okviru posjete albanskog ministra BiH ministri Crnadak i Bushati otvoriće Počasni generalni konzulat Republike Albanije u Sarajevu.

Oslobođenje,
31.10.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: