KISSINGER: Bosnu treba podijeliti na tri dijela

31 10 2016
Henry Kissinger, Foto: AP

Henry Kissinger, Foto: AP

 

Kissingerova dugoročna strategija za podjelu Bosne se očito ostvaruje. Nikad nije bliža ostvarenju. To je dugoročni projekt na koji bošnjačka politika nema pravog odgovora

Na vijest da je Henry Kissinger postao član Ruske akademije nauka reagirali su mnogi svjetski analitičari. On je bio jedan od najvažnijih političara u međunarodnoj politici Sjedinjenih Država u periodu od 1969. do 1977. godine. Obavljao je funkciju Državnog sekretara za vrijeme vlada Richarda Nixona i Geralda Forda. U jednom intervjuu (2010.g) Kissinger je izjavio da bi Bosnu trebalo podijeliti na tri dijela koja bi se potom trebala pripojiti susjednim zemljama.

– Ne postoji nešto što se zove bosanski jezik. Sama Bosna je administrativna jedinica koja ima tri grupe ljudi: Srbe, Hrvate i Bošnjake, umjetno kreirane iz bivše Jugoslavije koje su zapadnjačke diplomate besmisleno smatrale „državom“, rekao je Kissinger.

Kissinger smatra da bi se muslimanima u Bosni trebao dati dio zemlje koji bi oni zvali ‘državom’, dok bi većinske skupine Srba i Hrvata u Bosni trebale ili napraviti svoje države ili pripojiti se Srbiji, odnosno Hrvatskoj.

Prema njegovom mišljenju, to bi bilo optimalno rješenje koje bi zadovoljilo sve tri grupe u Bosni. Kissingerova dugoročna strategija za podjelu Bosne se očito ostvaruje. Nikad nije bliža ostvarenju. To je dugoročni projekt na koji bošnjačka politika nema pravog odgovora. Ta strategija je razlog, izvor i uporište Dodikove bahatosti, jer zna da ima podršku Zapada.

Političke tenzije u zadnjih nekoliko mjeseci koje svjedočimo u BiH, samo su odraz te dugoročne strategije.

Državnici Kissingerovog kalibra odumiru. On je veoma uvažen u Rusiji, a Dr. Sergey Karaganov, najozbiljniji ruski ekspert za geopolitiku i geostrategiju Rusije, i donedavni savjetnik Vladimira Putina, moglo bi se reci, student je Henrija Kissingera.

Putinov vanjskopolitički guru, Sergey Karaganov član je Councila on Foreign Relations i Trilateralne komisije, zajedno sa Kissingerom. Stoga je Kissinger uvažen u Rusiji, a Dr. Sergey Karaganov, najozbiljniji ruski ekspert za geopolitiku i geostrategiju Rusije, i donedavni savjetnik Vladimira Putina, moglo bi se reci, student je Henryja Kissingera

Ono što je posebno zanimljivo je to što su Izrael, Turska i Rusija, nedavno, sklopili jedan važan savez, čije bi se posljedice tek kasnije mogle loše odraziti po Bosnu.

freshpress.info

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: