JOŠ JEDAN HRVATSKI GRAĐANIN NIJE USPIO UĆI U EU ZBOG JEDNE RIJEČI NA OSOBNOJ MUP: Ne možemo to promijeniti, koče nas hrvatski zakoni!

31 10 2016

STOP NA GRANICI

Ivan Baranašić iz Varaždina prvi je upozorio na probleme na granici, Šeljko Hajdinjak, HANZA MEDIA

Ivan Baranašić iz Varaždina prvi je upozorio na probleme na granici, Šeljko Hajdinjak, HANZA MEDIA

Tjedan dana nakon što je Jutarnji list objavio priču o Varaždincu Ivanu Baranašiću koji zbog osobne iskaznice s oznakom “trajno” ima problema pri prelasku francuske granice, Jutarnjem se javio još jedan čitatelj. Gospodin koji je poželio ostati anoniman prijavio nam je isti slučaj, ali ovog puta u pitanju je bio prelazak švedske granice.

Zbog godina, na osobnoj mu iskaznici u rubrici “date of expiry” stoji oznaka “trajno”, napisana na hrvatskom jeziku i bez prijevoda na engleski. Švedski granični policajci, koji ne poznaju hrvatski jezik, svaki su put zbunjeni značenjem te rječice zbog čega i ovaj čitatelj Jutarnjeg lista ima problem pri prelasku granice.

‘Moju osobnu iskaznicu ne priznaju otkako je počela migrantska kriza pa je policija na ulazu u Švedsku uvela strože mjere sigurnosti i provjere. Zadnji put kad sam prelazio granicu, pokazao sam osobnu iskaznicu na kojoj je u rubrici ‘date of expiry’ pisalo ‘trajno’, ali granični policajac kazao mi je kako ta iskaznica nije važeća. Pokazao mi je presliku hrvatske osobne iskaznice prema kojoj se ravnaju švedski granični policajci, ali među njima nije bilo iskaznice na kojoj bi umjesto datuma trajanja pisala ova oznaka”, ispričao nam je naš čitatelj dodavši kako bi cijela situacija vrlo vjerojatno mogla biti riješena ukoliko bi Hrvati švedskoj graničnoj policiji dostavili presliku i ovakve osobne ili napisali riječ “trajno” i na engleskom jeziku.

Iz MUP-a, međutim, poručuju kako ih u prijevodu riječi “trajno” na engleski jezik koče hrvatski zakoni. Ipak, zbog sada već drugog slučaja problema pri prelasku granica, iz MUP-a su poručili kako će preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova zatražiti od nadležnih francuskih i švedskih tijela pojašnjenje zbog čega hrvatska osobna iskaznica nije prihvaćena za prelazak granice u konkretnim slučajevima.

“Ovisno o odgovoru, poduzet ćemo sve što je potrebno da se ovakvi problemi hrvatskim građanima ne događaju. Napominjemo kako od Europske komisije ili drugih država članica do sada nismo primili službene prigovore na hrvatski obrazac osobne iskaznice i njeno trajno važenje za osobe starije od 65 godina”, poručuju iz MUP-a.

Jutarnji.hr,
Dora Koretić,
30.10.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: