Izraelski ministar: Ako UN usvoji rezoluciju protiv Izraela, trebamo anektirati sva naselja na Zapadnoj Obali

31 10 2016

Izrael bi trebao proglasiti suverenitet nad okupiranim teritorijama na Zapadnoj Obali u slučaju da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji rezoluciju kojom se osuđuje gradnja jevrejskih naselja, poručio je izraelski ministar obrazovanja.

Naftali Bennett (Foto: EPA)

Naftali Bennett (Foto: EPA)

Palestinske vlasti preko Vijeća sigurnosti UN-a pokušavaju izvršiti pritisak na Tel Aviv kako bi se pokrenuli razgovori o problematičnim i ilegalnim naseljima na Zapadnoj Obali. Mahmud Abbas je u septembru najavio novu rezoluciju pred Generalno skupštinom Ujedinjenih nacija, a koju bi trebalo da usvoji Vijeće sigurnosti.

Kako se debata u okviru Vijeća sigurnosti odigrava, oglasio se izraelski ministar obrazovanja koji, mimo svojih nadležnosti, poziva Izrael da anektira sporna naselja ukoliko Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju kojom se ona osuđuju.

“Postoji šansa da će Vijeće sigurnosti ‘na silu’ usvojiti rezolucijo o Izraelu. Ukoliko se to desi, moramo imati spreman cionistički odgovor – odmah proglasiti suverenost nad Judejom i Samarijom, uključujući Maaleh Adumim, Gush Etzion, Ariel, Ofra i Beit El”, rekao je ministar Naftali Bennett.

On je dodao da bi rezolucija trebala biti okidač pokretanja aktivnosti proširenja suverenosti Izraela.

Ipak, ostaje nejasno da li će rezolucija biti usvojena prije predsjedničkih izbora u SAD-u koji su zakazani za 8. novembar. Također, postoji vjerovatnoća da SAD uloži veto na spomenuti dokument.

klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: