Hrvatsko smeće u neumskom zaleđu

31 10 2016

Iako otpad prelazi granicu Evropske unije, niko ga ne kontrolira, a stanovništvo neumskog zaleđa godinama živi u strahu.


Hrvatska odlaže smeće u neumskom zaleđu u BiH

Dio hrvatskog poluotoka Pelješac godinama odlaže smeće u neumskom zaleđu, u Bosni i Hercegovini. Iako otpad prelazi granicu Evropske unije, niko ga ne kontrolira, a institucije u Bosni i Hercegovini ne znaju ni preko kojeg graničnog prelaza smeće zapravo ulazi u Bosnu i Hercegovinu.

Odlagalište na koje dolazi također se ne kontrolira, a stanovništvo neumskog zaleđa godinama živi u strahu. Pero Čamo živi u selu udaljenom nekoliko kilometara od deponije Klepovica kod Neuma. Svakodnevno uskim, neuređenim putem obilazi odlagalište. Boji se, kada se otpad zapali, da će vatra doći do sela.

“Tu se razlaže sve, ljudski otpad, mislim od hrane, gume, plastika, Bože sačuvaj… Kada smo mi to bagerima dizali, dođe do zraka i eksplodira k'o tromblon… Bojim se da to ne dođe do vode, imam četvoro djece, maslinik, smokvu, vinograd, kuću, normalno da se bojim”, ističe Čamo.

Otpad se nalazi 7,5 kilometara od bosanskohercegovačke obale. Okoliš je ovdje nezaštićen, nadzor nad deponijom ne postoji.

“Iza nas je brdo visine od 10 metara smeća, svakodnevno iz Hhrvatske, sa pešlješkog poluostrva, kamioni smeća dolaze upravo ovdje. Stanovništvu ovog područja to smeta, ali su svjesni da postoji odgovor da Hrvatska ovdje odlaže svoj otpad, a da kanaliacija iz Neuma odlazi u hrvatsko more”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Lejla Nezirović.

Neum je pun problema

Gdje završava smeće iz Hrvatske znaju i turistički radnici, ali niko o tome ne priča, jer, tvrde – Neum je pun problema.

“Ja nijedan kamion smeča nisam vidio da je prošao, a prolaze. REZ Neum ima dobru kanalizacijsku mrežu, koja ide u Malostonski kanal, tako da je to kompleksno pitanja i treba nači rješenje”, kazao je Davor Krešić iz Turstičke zajednice Neum.

I u Komunalnom preduzeću Neum i u Općini o hrvatskom otpadu šute. Zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Hanka Vajzović uputila je pitanje institucijama Bosne i Hercegovine znaju li šta se odlaže na deponiji Klepovica.

“Uz toliko naših agencija, onih koji bi morali o tome voditi račuan, ispostavi se da o tome ili ne znaju, ili nisu ništa poduzeli”, rekla je Vajzović.

Državne institucije odgovornost prenose s jednih na druge. Na pitanje preko kojeg graničnog prelaza otpad dolazi u Neum, u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine kažu da odgovor treba tražiti u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. U Upravi se o problemu tek informiraju.

“Mi, kao Uprava, ćemo u narednom periodu izvršiti provjere vezane za našu nadležnost kada je u pitanju tranzit robe kroz koridor između prijelaza Neum I i Neum II”, naveli su.

Zakon o upravljanju otpadom u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine jasno kaže da se on ne može uvoziti radi odlaganja. U entitetskom Ministarstvu za okoliš tvrde da su “ekoliko puta sve institucije u Bosni i Hercegovini upozoravale na ovaj problem”.

Vlada Hrvatska ‘zna za otpad’

“To je potpuno nezakonita aktivnost, još je više nezakonita aktivnost od strane Hrvatske, jer ona, kao članica EU-a, ne može otpad odlagati u drugoj zemlji, pogotovu na tehnički neuređenoj deponiji kao što je slučaj s Klepovicom”, tvrdi pomoćnik federalnog ministra za okoliš Mehmed Cero.

Hrvatska Vlada zna da svoj otpad šalje u Bosnu i Hercegovinu.

“Ministarstvo zaštite, okoliša i energetike upoznato je s time da se otpad s područja nekoliko općina poluotoka Pelješca odlaže na odlagalište Klepovica, u Općini Neum, u Bosni i Hercegovini. Otpad se odlaže temeljem ugovora koji su pelješke komunalne tvrtke potpisale s komunalnom tvrtkom Općine Neum”, navodi se u saopćenju Vlade.

Odlagalište je otvorenog tipa i u neposrednoj je blizini graničnog prelaza. Najmanje dva kamiona dnevno iz Hrvatske dovoze otpad u Neumsko zaleđe. Otpad se, kažu mještani sela Duži, ne vaga, pa nije sigurno ni koliko ga trenutno ima.

Izvor: Al Jazeera

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: