Hrvati nisu ugroženi, ali s pravom prigovaraju da ih Bošnjaci sada mogu preglasati u FBiH

31 10 2016

Mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što nije istina. Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini, rekao je u intervjuu za Klix.ba predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

bakir_izetbegovic_23

Mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što nije istina. Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini, reka je u intervjuu za Klix.ba predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Objašnjavajući zbog čega smatra da Hrvati nisu politički ugroženi u BiH, rekao je kako „u strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je ogroman broj rukovodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima“

 

Hrvatska slijedi Hrvatski narodni sabor

„Hrvati sudjeluju s 43 posto odnosno 33 posto, što je duplo više od postoka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH je također paritet, a odluke se donose konsenzusom. Federalnu vladu čini 8 ministara Bošnjaka, 5 ministara Hrvata i 3 ministra Srbina, iako su Bošnjaci trostruko brojniji narod u Federaciji od Hrvata“, izračunao je Izetbegović.

Također, ocijenio je kako predstavnici Republike Hrvatske nemaju pravu analizu i informaciju (o BiH), te da “naslijepo” prate i podržavaju ono što od njih traži rukovodstvo HNS.

„To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, što god hoće i kad god hoće i slično. Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića zaista stati iza zahtjeva koji su protivni Ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima“, kazao je.

Odnosi SDA i HDZ-a bi mogli i trebali biti bolji i iskreniji u interesu države Bosne i Hercegovine, dodao je, a posebno u interesu dva naroda koje ove stranke predominantno predstavljaju.

„HDZ i SDA su strateški partneri i dobro surađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Europsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagirati brže. Svatko ima svoje viđenje i razloge za nezadovoljstvo.  Mi smatramo da HDZ nije trebao kvariti odnose sa SDA stavljajući se u zaštitu kladioničarskog lobija, da se nije trebao u pola pregovora sa SDA o gradu Mostaru jednostrano izmaći i ostaviti nas na brisanom prostoru, da njegovi ministri u Vladi FBiH nisu trebali, protivno stavu SDA, preusmjeravati sredstva sa kantona u kojima većinu čine Bošnjaci na kantone sa hrvatskom većinom itd. Cijenimo da će time možda nešto kratkoročno dobiti, ali dugoročno izgubiti“, rekao je Izetbegović.

Što se tiče “virtualnih” izbornih jedinica, veli, SDA takav prijedlog nije još dobila, pa se o njemu ne mogu ni izjasniti. Na stolu je prijedlog rađen na bazi tzv. Fileovog modela, samo minuciozniji, pojasnio je, jer potporu izbornoj volji konstitutivnih naroda rješava kroz općine, a ne kroz kantone.

„SDA cijeni da je time riješen prigovor koji Hrvati s pravom ponavljaju tvrdeći da brojniji Bošnjaci mogu izabrati oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije. SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost Ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci“, istaknuo je.

 

Nema govora o širim ustavnim promjenama

Naglasio je i kako je to jedina izmjena Ustava BiH koju smo spremni uraditi u ovom mandatnom periodu, i ništa više od toga.

„A i tome ćemo pristupiti tek onda kada se riješi pitanje izbora u Stocu i Mostaru i kada Parlament Federacije uhvati snažan zamah u donošenju reformskih zakona u skladu sa preuzetim obavezama iz reformske agende i pisma namjera MMF-u“, rekao je predsjednik SDA.

Što se Izetbegovića i SDA tiče, u ovom mandatnom periodu nema govora o bilo kakvim širim reformama Ustava BiH koje izlaze iz jasno definiranih okvira onoga što je potrebno da se provede sudska odluka u predmetu Sejdić-Finci, jer za takvo što ne postoji minimum konsenzusa između ključnih političkih aktera u BiH.

„Do kraja ovog mandata bavit ćemo se isključivo provođenjem ekonomsko-socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, dakle pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH. Otvaranje priče o širim ustavnim reformama bi preusmjerilo fokus sa ovih prioritetnih životnih pitanja. Kao što reče ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na Globsec summitu u Bratislavi, ‘BiH ne treba ni treći entitet, ni Dejton 2, već snažan ekonomski razvoj i efikasno procesuiranje slučajeva korupcije na najvišoj razini’. Slažem se sa ministrom Crnadkom da jedino tako možemo vratiti optimizam i dati perspektivu građanima BiH“, rekao je.

Govoreći, pak, o lokalnim izborima i sabotaži izbora u Stocu, istaknuo je kako se problem Stoca ne može porediti sa Mostarom. Očekuje da CIK ponovi izbore u Stocu.

„SDA stoji iza zajedničkog kandidata (Salmira kaplana, op.ur.) i stajat će iza njega kada se izbori ponove. Naravno ne stojimo iza eventualnog nasilničkog akta, ma tko ga počinio, ali je potrebno precizno utvrditi šta se zaista dogodilo, tko je i na koji način isprovocirao čitav incident“, rekao je.

Ocijenio je i kako bi bošnjačka koalicija SDA i SBB trebala opstati bez obzira na odnose Radončić – Izetbegović, ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija.

„Što se tiče mene i SDA, uložit ćemo truda i strpljenja da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kada se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću. Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubojstva Ramiza Delalića stoji bošnjačka državna mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenog građanstva, a sud sigurno ne. Sud vjeruje samo činjenicama koje je van razumne sumnje utvrdio na profesionalan i propisan način. Neka mafija je sigurno imala razlog da ukloni Ramiza Delalića, a koja je to mafija i koji su to razlozi, saznat ćemo uskoro, za par mjeseci kad sud u Prištini izrekne presudu. U svakom slučaju, nije fer i nije ljudski praviti intervjue sa mrtvim Ramizom Delalićem i na bazi takvog intervjua optuživati mrtvog Aliju Izetbegovića“, rekao je Izetbegović u intervjuu za Klix.ba.

J.G. / Dnevnik.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: