Hoće li opstati koalicija: Nećemo nikome ostati dužni na neistine o rahmetli Aliji!

31 10 2016

Po njegovim riječima, HDZ i SDA su strateški partneri i dobro sarađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagovati brže

a33daa-dd08-4faa-a393-0b850a0a0a66-izetbegovic-bakir-preview

Bošnjačka koalicija SDA i SBB bi trebala opstati bez obzira na odnose Radončić – Izetbegović, naravno ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija, izjavio je u intervjuu za portal Klix.ba predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

– Što se tiče mene i SDA, uložit ćemo truda i strpljenja da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kada se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću – poručio je.

Komentirajući odnose SDA i HDZ-a, Izetbegović je rekao da bi mogli i trebali biti bolji i iskreniji u interesu države Bosne i Hercegovine, a posebno u interesu dva naroda koje ove stranke predominantno predstavljaju.

Po njegovim riječima, HDZ i SDA su strateški partneri i dobro sarađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Evropsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagovati brže. Pritom dodaje da svako ima svoje viđenje i razloge za nezadovoljstvo.

Što se tiče “virtualnih” izbornih jedinica, Izetbegović kaže da takav prijedlog još nije dobio, pa se o njemu ne može ni izjasniti.

– Na stolu je prijedlog rađen na bazi tzv. Fileovog modela, samo minuciozniji, jer potporu izbornoj volji konstitutivnih naroda rješava kroz općine, a ne kroz kantone. SDA cijeni da je time riješen prigovor koji Hrvati s pravom ponavljaju tvrdeći da brojniji Bošnjaci mogu izabrati oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije. SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost Ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je to je jedina izmjena Ustava BiH “koju smo spremni da uradimo u ovom mandatnom periodu, i ništa više od toga”.

– A i tome ćemo pristupiti tek onda kada se riješi pitanje izbora u Stocu i Mostaru i kada Parlament Federacije uhvati snažan zamah u donošenju reformskih zakona u skladu sa preuzetim obavezama iz reformske agende i pisma namjera MMF-u – kazao je.

Izetbegović je veoma zadovoljan radom i rezultatima federalnog premijera Fadila Novalića i ne zna iz koje “kuhinje” i na bazi čega je uopšte krenula priča o bilo kakvim smjenama, i premijera Novalića i nekih drugih ljudi.

Naglašava da su svi relevantni ekonomski pokazatelji i sve ocjene relevantnih međunarodnih institucija i njihovih predstavnika, a prije svega šefa Delegacije EU u BiH gospodina Wigemarka, koji na dnevnoj bazi prati rad i reformski kurs Federalne vlade, nedvosmisleno na strani premijera Novalića.

Stvar sa državnim premijerom Denisom Zvizdićem je otprilike ista kao i sa premijerom Novalićem, kaže Izetbegović.

– Neosporno je da je Bosna i Hercegovina u mandatu ove dvojice premijera pokrenuta sa mrtve tačke kada su u pitanju reformski i integracijski procesi i na bazi njih ekonomski oporavak zemlje – kazao je, između ostalog, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za portal Klix.ba.

FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s




%d bloggers like this: