E-mail-afera u SAD-u: FBI djelovao illegalno?

31 10 2016

E-mailovi koji predsjedničkoj kandidatkinji u SAD-u Hillary Clinton stvaraju probleme su otkriveni već prije nekoliko tjedana. Direktor FBI-a Comey je objavom o istrazi istih možda prekršio zakon, žale se demokrati.

Direktor FBI-a James Comey na udaru kritika demokrata

Direktor FBI-a James Comey na udaru kritika demokrata

 

Stranačke kolege predsjedničke kandidatkinje u Sjedinjenim Američkim Državama Hillary Clinton vrše oštru verbalnu paljbu na FBI (Savezni istražni ured SAD-a – Federal Bureau of Investigation). Najavom nove istrage e-mailova Hillary Clinton tako kratko pred izbore je direktor FBI-a James Comey možda prekršio zakon, pojasnio je demokratski predstavnik u Senatu Harry Reid. Pritom je Reid uputio na “Hatch Act”, zakon koji FBI-u izričito zabranjuje utjecanje na tijek izbora.

15956183_404
Harry Reid Comeyu predbacuje da je prekršio zakon

Reid je uputio teške optužbe izravno na adresu Jamesa Comeya. “Vašim stranačko-politički motiviranim djelovanjem ste možda prekršili zakon”, poručio je taj utjecajni senator i dodao da se nije izišlo ususret zahtjevima demokrata da se istraže veze republikanca Donalda Trumpa s ruskom vladom. Ali u slučaju e-mailova Hillary Clinton se odmah pokrenula istraga, žali se Reid dodajući da se pritom nije dugo čekalo da se optužbe na račun Hillary Clinton u negativnom svjetlu iznesu u javnost.

Slutnje i sumnje

Istražitelji FBI-a su već prije nekoliko tjedana otkrili e-mailove koji sad sve više i više postaju središnja točka oko koje se vrti izborna kampanja. Izvijestili su to list “Washington Post” i TV-kanal CNN pozivajući se na krugove iz pravosuđa. Comey je u petak iznenadno najavio da će se ponovno pozabaviti tom aferom. Ono što je odmah postalo jasno je da će ta najava utjecati na izbornu kampanju Hillary Clinton. A to se već moglo vidjeti, odnosno čuti tijekom predizbornog skupa njezinog konkurenta Donalda Trumpa u Nevadi. On je svojim simpatizerima poručio da je “korupcija Hillary Clinton dosegla takvu mjeru kakvu se nikad prije nije vidjelo”.

Pri ponovno pokrenutim istragama je savezna policija, prema navodima američkih medija, izdala nalog za pretres za e-mailove koji su sada izašli na vidjelo. Istražitelji bi mogli procijeniti koju relevantnost ti e-mailovi imaju za aferu koja je nastala nakon što je objavljeno da je Hillary Clinton koristila privatni e-mail server u službene svrhe u vrijeme dok je još bila ministrica vanjskih poslova SAD-a.

18374799_401
Hoće li nanovo pokrenuta e-mail-afera biti kobna za predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton?

 

Clinton se bila gotovo izvukla iz afere

Prošlo ljeto je Comey tijekom okončanja istraga u slučaju te afere obrazložio da je Hillary Clinton tek bila izrazito nemarna kad je u pitanju ophođenje službenim e-mailovima, ali da FBI ne vidi nikakvo kriminalno ponašanje u tom slučaju. Prema navodima “Washington Posta” je Comey o novom razvoju događaja i sam informiran tek u četvrtak. Prema informacijama CNN-a je on, međutim, već sredinom listopada bio unekoliko informiran o e-mailovima koji su poslani prema ili od privatnog servera u kući Hillary Clinton. Ta demokratkinja je taj server u vrijeme dok je bila ministrica vanjskih poslova SAD-a koristila za službenu korespondenciju i time već prethodno izazvala istrage FBI-a koje su, kako je već spomenuto, okončane na ljeto bez podizanja optužnice.

No, sada se zbog sve jasnijeg tijeka događaja postavlja pitanje zašto se je Comey – nakon što je već nekoliko tjedana prošlo od otkrića e-mailova – smatrao da taj slučaj treba objaviti još prije izbora zakazanih za 8. studeni. Njegov korak je bio prekid dugogodišnje prakse da se prije izbora ne objavljuje informacije o istragama koje se odnose na jednog od kandidata i koji bi mogli utjecati na ishod izbora. Comey je time ignorirao i izričitu želju svoje šefice, ministrice pravde Lorette Lynch.

Posljedice jedne seks-afere

Prema navodima medija su e-mailovi pronađeni nakon zapljene računala bivšeg parlamentarca Anthonyja Weinera. Protiv njega se vode istrage zbog slanja seksualno neprimjerenih SMS-poruka jednoj maloljetnici. Weiner je oženjen Humon Abedin koja je bliska suradnica Hillary Clinton, a koja je očito također povremeno koristila suprugovo računalo. U tjednima nakon tog otkrića su se istražitelji FBI-a, prema navodima CNN-a, izgleda prvo bavili odgonetanjem značenja pronađenih e-mailova i time kako da dalje postupe.

List “Wall Street Journal” je naveo kako je na Weinerovom računalu pronađeno 650.000 e-mailova iz proteklih godina te da su mnogi od njih oni njegove supruge. Metapodaci su pokazali, navodi se dalje, da je tisuće e-mailova izgleda došlo s privatnog servera Hillary Clinton ili su slani u tom smjeru. No, kako je FBI imao tek prava za čitanje onih e-mailova na Weinerovom računalu koji se tiču optužbi protiv tog bivšeg parlamentarca, savezna policija je morala zatražiti dodatne dozvole kako bi mogla pokrenuti provjeru ostalih e-mailova, navodi se.

19511810_401
Anthony Weiner i Huma Abedin

Četiri vodeća demokratska senatora su od šefa FBI-a sada u jednom pismu zatražila da odmah iznese sve informacije koje on dosad posjeduje o dotičnim e-mailovima. Time su se priključili pozivu Hillary Clinton da iznese sve činjenice, navodeći da ona nema što skrivati. Clinton je postupanje direktora FBI-a nazvala “zabrinjavajućim”.

Koliki utjecaj će na ishod predsjedničkih izbora imati istrage koje se sada ponovno vode protiv Hillary Clinton, još je neizvjesno. U nekim saveznim zemljama nove ankete pokazuju kako se Trump oporavlja od loših dosadašnjih rezultata, uzrokovanih između ostalog i zbog objave snimke u kojoj se na izrazito seksistički način izjašnjava o ženama.

Autori: Andreas Horchler / SC (APE, afp, rtr, dpa)

DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: