Američka vojska će do 2025. imati više borbenih robota nego vojnika

31 10 2016

Američka vojska će imati “više borbenih robota nego vojnika” do 2025. godine, kazao je to bivši engleski obavještajac John Basset obraćajući se zvaničnicima prilikom sastanka u Londonu na kojem je raspravljano o izazovima borbe protiv terorizma.

vojska-roboti-usa-naslovna

Agencija za napredne istraživačke projekte (DARPA) pojačala je pomorske vojne sposobnosti američke armije u martu ove godine autonomnim dronom koji je dizajniran za napade na neprijateljske podmornice. Boeing je u maju lansirao proizvodnju podmornice bez posade koja će biti korištena za istraživačke misije, ali i u vojne svrhe.

Inteligentna robotička oružja – to je stvarnost i biće još stvarnije do 2030.”, kazao je Basset. “Negdje oko 2025. američka vojska će, zapravo, imati više borbenih robota nego vojnika“, dodao je on.

Ako se pokaže da je dron za praćenje neprijateljskih plovila tako dobar, onda bi moglo doći do velike uštede novca, ali i izbjegavanja ljudskih žrtava. Basset naglašava i mogućnost povezivanja iskustava i znanja stečenih na polju vještačke inteligencije sa onima na polju borbenih robota.

vojska-roboti-usa-zoltan
Zoltan Istvan | © zoltanistvan.com

Basset je naglasio i značjan napredak napravljen na polju vještačke inteligencije. Transhumanisti su veoma glasni u zagovaranju angažmana robota u vojne svrhe. Među njima se ističe Zoltan Istvan, američki novinar i transhumanistički filozof, koji smatra da će u narednih desetak godina roboti biti spremni za preuzimanje borbenih dužnosti što će smanjiti broj stradanja američkih vojnika u ratnim područjima, vjeruje on.

“Vjerovatno će još uvijek postojati specijalne jedinice, ali će i one jednom biti zamijenjene”, rekao je Istvan. On je zabrinut zbog eventualnog povezivanja borbenih robota sa vještačkom inteligencijom, jer bi “mašine koje kontrolišu mašine” mogle izazvati pobunu.

Globalna trka u naoružavanju resursima vještačke inteligencije je uveliko počela. Tehnologija je postala previše napredna da bi bila kontrolisana od strane ljudi, naročito zbog sposobnosti robota da uče. Jedno je sigurno – takvo oružje ne bi smjelo završiti na crnom tržištu.

logicno.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: