STRUČNJAK UN-A – NE POTPISUJTE SPORAZUM O CETA-I!

30 10 2016

un-alfred-de-zayas-mz14endp8092kj3uk3ixqjjevp809qemod07p9kzjs

Specijalni izvjestitelj UN-a de Zayas, poziva zemlje članice EU-a- da ne potpisuju CETA-sporazum. Građani Europe trebaju na referendumu odlučiti o CETA-i.

Specijalni izvjestitelj UN-a za unaprjeđenje demokratskog i pravednog međunarodnog poretka, Alfred de Zayas, pozvao je države EU-a da ne potpišu Sporazum o trgovini CETA s Kanadom. Posljedice sporazuma su toliko ozbiljne, da bi građani Europe o tome trebali odlučiti na referendumu. U tu svrhu bi se o svim prednostima i manama trebalo otvoreno razgovarati. U svom blogu je Zayas napisao, da je CETA “nespojiva s vladavinom prava, demokracije i ljudskih prava”. Sporazum bi, kao i planirani TTIP, “međunarodnim tvrtkama dao nedopustiva prava, koja premašuju one od nacionalnih parlamenata i krše ljudska prava“.

De Zayas je svoje brige, u prošlosti iznio pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe. Zaya je priznati međunarodni stručnjak za prava naroda i svoje argumente iznosi činjenično i potkrijepljeno. On piše: „Program vođen od strane korporativnih interesnih skupina, ugrožava zakonodavstvo u radnom, socijalnom i zdravstvenom zakonu.” Promjene su toliko ozbiljne da nema opravdanja, da se potpisivanje „progura na silu”.

U tom smislu je kritizirao, da je na regiju Valonije izvršen pritisak da se progura CETA.

Zanimljivo: Iako je de Zayas postavljen kao nezavisni stručnjak UN-a, Visoki je povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava, objavio njegovu kritiku na službenom UN-Twitter računu i time se sam izložio kritici.

Kanadski premijer Justin Trudeau i vrhovni predstavnici Europske unije žele u nedjelju (30.10.2016. u 12.00), potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini (CETA). Predsjednik Vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker trebaju potpisati dokumente za Europsku uniju. Na snagu stupa trgovinski sporazum tek kasnije, kada to bude potvrdio Europski parlament.
30.10.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: