Ko u Neum uvozi smeće bez dozvole?

30 10 2016

Uvoz otpada je zakonom zabranjen, tvrde u federalnom Ministarstvu

Neum: Otpad sa Pelješca deponuje se u BiH, Foto: Arhiv

Neum: Otpad sa Pelješca deponuje se u BiH, Foto: Arhiv

 

Na posljednjoj sjednici Predsta­vničkog doma PSBiH, tokom poslaničkih pitanja i odgovora, poslanica Hanka Vajzović (DF) uputila je pitanje Vijeću ministara BiH, a koje se odnosi na uvoz komunalnog otpada sa poluotoka Pelješac i njegovo odlaganje i deponovanje u Neumu.

Prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ne postoji zakonski propis u BiH koji tretira ili dozvoljava ovakav način prekograničnog prometa. Dodao je da ne postoji ni dogovor sa Hrvatskom koji dozvoljava ovaj prekogranični promet, kao ni međunarodni ugovor na koji bi se ovakva praksa mogla osloniti.

– Ono što je možda potrebno reći je da je Bazelskom konvencijom dozvoljen prekogranični promet opasnog otpada samo u slučajevima kada u zemlji u koju se taj otpad transportuje postoji postrojenje za reciklažu otpada. BiH je sa Hrvatskom 27. aprila ove godine potpisala sporazum o saradnji u oblasti zaštite prirodne okoline, kazao je Šarović.

Iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH potvrdili su da je zabranjen uvoz otpada radi odlaganja, po članu 40. Zakona o upravljanju otpadom.

– Otpad se može uvoziti u FBiH samo radi povrata materijala ili energije. U pogledu prekograničnog prevoza komunalnog otpada i njegovog deponovanja iz Hrvatske u BiH, u ovom slučaju se radi o nedozvoljenoj aktivnosti, koja nije definisana niti jednim propisom, ugovorom dviju država ili bilo kojim međunarodnim ugovorima, sporazumima i konvencijama. Napominjemo još da izvoz komunalnog otpada u drugu zemlju nije dozvoljen za sanitarno odlaganje, prema EU acqisu. Jedino je omogućeno prekogranično kretanje opasnog otpada, Bazelskom konvencijom o kontroli prekograničnog kretanja opasnog otpada i njihovom odlaganju, i to samo u slučajevima za koje u zemlji izvoznici ne postoji postrojenje za njegovo okolišno zbrinjavanje, kažu u Ministarstvu.

Oslobođenje,
30.10.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: