Daul: Bh. vlasti moraju ponuditi bolju budućnost građanima

30 10 2016

Predsjednik Evropske narodne stranke za “Avaz”

Daul: Referendum u RS bio nepotreban

Daul: Referendum u RS bio nepotreban

 

Žozef Dol (Joseph Daul), predsjednik Evropske narodne stranke (EPP), koja okuplja najviše zastupnika u Evropskom parlamentu, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” da BiH netom nakon održanih lokalnih izbora ne smije izgubiti zamah na polju evropskih integracija.

Šef evropskih narodnjaka za naš list poručuje da je vrlo važno da bh. vlasti nastave efikasno provoditi mjere iz Reformske agende. Ove reforme, kaže, moraju se fokusirati na vladavinu prava, osiguranje nezavisnosti pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Proevropski stav

– Ono što sam ja razumio iz rezultata lokalnih izbora jeste da su građani prijemčivi za proevropski stav i da dijele naše vrijednosti. Ali, s političkim uspjehom dolaze i odgovornosti, posebno na polju reformi – kazao nam je ovaj evropski zvaničnik.

Predsjednik EPP-a ističe da vlasti BiH, osim ispunjavanja kriterija za pristupanje Uniji, moraju ponuditi bolju budućnost svojim građanima!

– Moraju hitno postaviti bolje uvjete za privlačenje stranih investicija, zatim povećati stopu zaposlenosti i time vratiti nadu među mladima – podvukao je Dol.

Prema njegovim riječima, referendum održan u RS u ovom je kontekstu bio “nepotrebna vježba”. Ističe da Dejtonski sporazum predstavlja osnovu za održivi mir, čak i ako ima svoje mane, te da svaki pokušaj njegovog podrivanja predstavlja razlog za zabrinutost. Istakao je da EPP u potpunosti podržava institucije uspostavljene ovim sporazumom.

– Referendum, stoga, smatram nepotrebnim odvlačenjem pažnje sa stvarnih socijalnih i ekonomskih problema s kojima se ljudi u ovoj zemlji, a uglavnom u RS, svakodnevno suočavaju – rekao je Dol.

Na upit šta će prevladati, nacionalistička ili evropska agenda, Dol ističe da, zapravo, ovaj izbor pripada građanima. Istakao je da EPP u BiH prepoznaje da prevladava osjećaj za pripadništvo EU.

Smiriti tenzije

– Stabilnost je ono što je potrebno u cijelom regionu, a EU treba igrati aktivnu ulogu u pokušaju da smiri tenzije na tom području. To se ne može riješiti od danas do sutra – istakao je Dol.

Kazao je da bh. vlasti trebaju pokazati učinkovitost te efikasno odgovoriti na upitnik Evropske komisije. Dodao je da EPP podržava svaki korak koji će BiH približiti EU.

Milorad Dodik treba se posvetiti ekonomiji

– Milorad Dodik trebao bi biti zauzet provođenjem programa reformi, jačanjem ekonomije, otvaranjem novih radnih mjesta, poštivanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije. On bi trebao biti posvećen onome što može utjecati na promjene za građane – istakao je predsjednik EPP-a za “Avaz”.

Autor: A. DUČIĆ

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: