Borovac: Uskoro ćemo dobiti bitan dokument za uključivanje iseljeništva u razvoj BiH

30 10 2016

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala dobiti prvi dokument kojim se institucionaliziraju odnosi između naše države i njenog iseljeništva – najavila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

b_600_1477824214semiha_borovac06

Riječ je o Politici odnosa sa iseljeništvom koja je u procesu javnih konsultacija i javnosti dostupna na web stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

– Politika predstavlja jasan putokaz, opredjeljenje i izraz volje dugoročne saradnje između države BiH i njenog iseljeništva. To je polazni osnov za uspostavljanje i razvijanje saradnje sa iseljeništvom na svim nivoima vlasti u BiH što bi trebalo da doprinese većem uključivanju iseljeništva u društveno-ekonomski razvoj BiH – kazala je ministrica Borovac za Fenu.

Dokumentom se definiraju ključni principi kojima se trebaju rukovoditi sve institucije prilikom preduzimanja aktivnosti i stvaranja preduslova za saradnju sa iseljeništvom. Ovim dokumentom se postavlja i niz ciljeva koji trebaju ishoditi konkretnim aktivnostima.

Pravni okvir

– Prije svega radi se o aktivnostima koje trebaju doprinijeti stvaranju pravnog okvira. Po uzoru na ostale zemlje u našem regionu, predviđena je i izrada strategije saradnje sa iseljeništvom kao i zakona o iseljeništvu – naglasila je ministrica Borovac.

Kako bi mogli govoriti o stvarnom stanju i voditi računa o potrebama bh. iseljenika, Borovac je dodala da će biti potrebno sačiniti mapiranje iseljeništva te formirati reprezentativna tijela iseljenika u čijem sastavu će biti predstavnici sva tri konstitutivna naroda i ostalih, a „što će omogućiti da čujemo jedinstven glas naše dijaspore“.

– Predviđene su aktivnosti koje će dovesti do veće osposobljenosti službenika na svim nivoima vlasti u BiH u pogledu saradnje sa iseljenicima, među kojima je i uspostava koordinatora za saradnju sa iseljeništvom na svim nivoima vlasti iz redova već postojećih državnih službenika – navela je Borovac.

Prema evidencijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u 51 zemlji svijeta boravi oko dva miliona osoba porijeklom iz BiH od kojih imamo stabilan priliv novca, a koji na godišnjem nivou doseže iznose i do tri milijarde KM, što čini i do 15 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda naše zemlje.

Van naše zemlje živi 1.671.177 osoba rođenih u BiH, dok sa potomcima ovaj broj doseže dva miliona. Stopa emigracije iz BiH u odnosu na broj stanovništva u zemlji iznosi 44,5 posto, što BiH svrstava u red zemalja sa najvećim brojem iseljeništva u odnosu na ukupan broj stanovništva – navedeno je u Informaciji o stanju iseljeništva koju je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Najveći broj iseljeništva živi u: Hrvatskoj (409.357), Srbiji (335.992), Njemačkoj (159.380), Austriji (149.755), SAD (132.255), Sloveniji (96.921), Švicarskoj (57.542) i Švedskoj (56.477).

Status iseljenika iz BiH u zemljama prijema velikim je dijelom riješen kroz stjecanje državljanstva, stalne ili privremene dozvole boravka, radne i studentske vize.

Dobro integrirani

Podaci Ministarstva svjedoče da je najmanje pola miliona iseljenika steklo državljanstva zemalja prijema (ne računajući Srbiju i Hrvatsku). U nekim zemljama je procenat iseljenika koji su svoj status riješili kroz stjecanje državljanstva države prijema izrazito visok (80-90 posto).

Prosjek starosti iseljenika je oko 40 godina, većina ih posjeduje srednju stručnu spremu, dok visoku stručnu spremu ima10-30 posto iseljenika. Dobro su integrirani u zemljama prijema, ekonomski su aktivni, sa visokom stopom zaposlenosti i stabilnim prihodima.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH navode kako su najčešće isticani zahtjevi iseljeništva prema BiH: pomoć države u organizovanju nastave na maternjem jeziku, podrška aktivnostima organizacija u iseljeništvu, poboljšana saradnja i uključivanje drugih institucija u saradnju sa iseljeništvom naročito veći angažman diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH, olakšano glasanje na izborima u BiH, otvaranje kulturnih centara BiH u zemljama prijema, veća uključenost iseljeništva u društveno-ekonomski život u BiH…

Sva ova pitanja su na adekvatan način tretirana kroz Politiku odnosa sa iseljeništvom.

(Faktor.ba)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: