ZAKON KOJI ĆE OTVORITI ‘PANDORINU KUTIJU’: Ako bude usvojen, Amerikanci će pred sud izvesti saudijskog kralja!

28 10 2016

obama_compressed

Teško je zamisliti da kralj Saudijske Arabije odgovara pred njujorškim sudom zbog napada u SAD 11. septembra, ali novi zakon u SAD prijeti da postane Pandorina kutija diplomatskih kriza.

Kongres je usvojio akt Pravda protiv sponozra terorizma (JASTA) uz najavljeni veto predsjednika Baraka Obame, kako bi pomogao rođacima žrtava od 11. septembra 2001. u nastojanjima da dobiju obeštećenje. Ali takvim aktom se udara na imunitet suverena, ranije nepovrediv princip u međunarodnim odnosima i podrivaju diplomatske veze sa saveznicima i protivnicima SAD.

Ako saudijski monarh može biti tužen pred sudom u SAD zbog navodne podrške napadačima, da li bi američki zvaničnici ili vojnici mogli da se suoče s pravdom u inostranstvu za prošle ili buduće akcije? A ukoliko stari saveznik poput Saudijske Arabije može da se nađe na udaru američkih sudova, šta s ostalim prijateljskim diplomatskim, vojnim i ekonomskim vezama u Evropi i Aziji, piše Indipendent.

us-saudi-kerry-mbs1

Akt je u svakom slučaju postao zakon uprkos tome što je prošle nedjelje američki državni sekretak Džon Keri rekao je da on “nenamjerno… stavlja zemlju u veliki rizik”. Keri je nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Saudijske Arabije Adelom al Džuberom rekao da su razmatrali način da “to srede”, ali nije ulazio u detalje. Njegov portparol je naknadno rekao da će administracija raditi sa Kongresom da bi razmotrili kako da zakon promjene u smislu primjene, ali i dalje nije jasno koako bi to moglo biti učinjeno.

– Kada se dira imunitet suverena međunarodni sistem postane haotičan i nijedna zemlje i vlada nije u stanju da zvanično obavlja svoje poslove – upozorio je Džuber.

U međuvremenu, birtanski, francuski i holandski zakonodavci prijete odmazdom kako bi omogućili svojim sudovima da tuže američke zvaničnike što prijeti globalnim zakonodavnim domino efektom. Tekst JASTA ne pominje Saudijsku Arabiju, ali su zakonodavci jasno stavili do znanja da je namjera bila da se omogući onima koji su oštećeni da traže odštetu za napade 11. septembra.

Zvanična istraga u SAD o napadima koje je naložio Osam bin Laden, vođa Al Kaide rođen u Saudijskoj Arabiji nije utvrdila da je kraljevstvo direktono podržalo napad. Ipak, 15 od 19 otmičara aviona su bili Saudijci, a neki – slučajno ili ne – su se sretali sa saudijskim zvaničniciima prije napada, a neki saudijski državljani su finansijski pomagali Al Kaidu. Pojedini rođaci stradalih veruju da mogu dobiti na sudu, a neki američki pravnici i političari su skloni da im omoguće suđenja, uprkos posljedicama koje bi to moglo imati na međunarodnom planu.

Zastupnici saudijskih interesa su ntenzivno lobirali protiv JASTA, ali čak i činjenica da su se Obama i Keri glasno suprotstavili aktu nije spriječila zakonodavca da javno da podršku rođacima žrtava. To je izazvalo bijes u Saudijskoj Arabiji koja se smatra partnerom SAD u uglavnom neprijateljskom regionu.

– Saudijska Arabija je žrtva terorizma jednako kao i SAD i to žrtva istih terorističkih grupa – rekao je princ Turki al Faisal, koji je bio na čelu saudijske obavještajne službe do 10 dana prije napada.

Usvajanjem JASTA, kazao je Faisal na prošlosedmičnoj konferenciji u Vašingtonu, Kongres je “završio ono što je bio cilj terorističkih napada udaranjem eksera u srce američko-saudijskih odnosa”. Faisal je ubijeđen da je 70 godišnji američko-saudisjki savez “preznačajan da bi pao”, ali JASTA postoji i neki već počinju da razmišljaju o ekstremnim, ali vjerovatnim scenarijima.

k50514193119-intv-amanpour-prince-turki-al-faisal-00020029-exlarge-169

– To znači da bi kralj Saudiske Arabije mogao biti pozvan na sud u Njujorku gdje bi ga ispitivao neki advokat – tvrdi Bernard Hajkel, profesor bliskoističnih studija na Prinstonu. – Dakle, vidite u čemu je problem. Ako se ne pojavi, dolazimo do osude kraljevstva – upozorio je na konferenciji u Vašingtonu.

Takav ishod bi bio udar na međusobne odnose, a američko-saudijski odnosi su trenutno na niskom nivou, uzevši u obzir Obamin ležeran pristup Siriji i i njegov nuklearni sporazum s Iranom, neprijateljem Saudijske Arabije. – A ovakav zakon je šlag na torti – rekao je Hajkel upozorivši da Saudijska Arabija i drugi saveznici SAD mogu smatrati JASTA aktom koji potvrđuje prekid prijateljskih odnosa.

A kriza bi se mogla proširiti širom već haotičnog Bliskog istoka jer bi JASTA mogla potaknuti osvetničke zakona i u drugim zemljama. Evropska unija je već upozorila da neke od njenih članica razmišljaju na sličan način, a prema postojećim izvještajima njihovo primjer bi mogle da slijede kraljevstva u zalivu, Turska, Japan, Jordan, Pakistan i Irak.

Uznemireni su veoma, veoma bliski dugogodišnji saveznici SAD – rekao je naučnik Husein Ibić na konferenciji nazvavši akt “Pandorinom kutijom diplomatske katastrofe”.

(Global CIR/Independent/Blic)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: