SLANJE VOJSKE NA RUSKU GRANICU IZAZVALO BURU U SABORU Kovač: ‘Imamo obvezu pomagati saveznicima; PERNAR ‘Ljudi, jeste vi svjesni da se ponavlja 1941.’

28 10 2016

TKO DONOSI ODLUKU?

Saborski zastupnik Živog Zida Ivan Pernar poručio je u petak kako hrvatske građane ne plaše Rusi već aktualna Vlada koja podiže poreze, te da odluku o slanju Hrvatske vojske na rusku granicu može donijeti samo Hrvatski sabor.

vojska-krsticevic
HANZA MEDIA

“Čitam u medijima da Hrvatska šalje vojsku na rusku granicu i da nam glavni tajnik NATO-a zahvaljuje na tome. Upozorio bih da će kao 1941. naša vojska tamo biti pod njemačkim zapovjedništvom. To je iracionalna, pogrešna i suluda odluka i javnost je u Hrvatskoj ne odobrava. Oni koji šokiraju javnost sa nekom tobožnjom ruskom opasnošću, mislim da je to laž koja nema veza sa zdravom pameću. Samo Hrvatski sabor ima mandat da vojnike šalje izvan granica, a Sabor nije nikakvu odluku o tome donio”, rekao je Pernar nakon stanke koju je zatražio o toj temi.

O čemu će, pitao se Pernar, Sabor odlučivati kad je odluka već donesena. “Zašto se javnost ne pita i zašto o tome nema javne rasprave i zašto nam se ova tema servira zdravo za gotovo”, pita Pernar. Zastupnike koji podržavaju takvu odluku pozvao je da “uzmu uniforme i odu na rusku granicu”.

Gospodo iz HDZ-a, vi se smijete, a vi ste slali ljude u rat i za to vrijeme pokrali ovu državu, dok spremate novi val privatizacije radite isto. Dužnost naših vojnika je da štite naše granice, a ne granice drugih zemalja. Naše građane ne straše Rusi već ova Vlada koja podiže poreze, cijenu struje, ovršitelji koji za 2 kune uzmu 600 kuna duga. Zadnji rat koji ova država i Vlada želi pokrenuti je rat protiv siromaštva”, poručio je Pernar.

Saborski zastupnik HDZ-a i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je stanku zatražio po istoj temi, rekao je kako će Sabor odlučivati o tome hoće li se vojska upućivati izvan Hrvatske ili ne.

“Nakon što smo ostvarili strateške ciljeve demokracije, slobode, pravne države i oslobađanja svojih područja ušli smo u NATO i EU. To članstvo nosi odgovarajuću sigurnost, omogućava prosperitet, ali i obveze. U slučaju NATO-a imamo obvezu pomagati svojim saveznicima i ovaj će Sabor odlučivati hoćemo li mi upućivati vojsku izvan područja Hrvatske”, rekao je Kovač.

Vlada će, kazao je, ako bude pala takva odluka, uz suglasnost predsjednice Republike Hrvatskom saboru uputiti takav prijedlog pa će zastupnici odlučiti hoće li Hrvatska vojska biti izvan teritorija i pomagati svojim saveznicima.

Most i HDZ donose neoliberalni sustav u Hrvatsku

“Jedini koji može poslati vojsku izvan granica je Sabor. Upozoravamo vladajuće da se ne igraju, ne krše Ustav i šalju vojsku na istok dok se Sabor o tome ne očituje”, poručio je SDP-ovac Gordan Maras koji je stanku prethodno zatražio po drugoj temi.

Maras je optužio Most i HDZ da “donose neoliberalni sustav” u Hrvatsku. U Saboru se, kazao je, danas ne govori o temama koje opterećuju građane.

“Baca se pijesak u oči sa zakonima koji su nepripremljeni i neće ništa riješiti, a to služi kao pokriće da se proguraju neke stvari ‘ispod žita’, kao što je porezna reforma. Porezna se reforma svodi na to da će bogati biti još bogatiji, a građani će biti još siromašniji”, ustvrdio je Maras.

Kruh će, tvrdi Maras, poskupjeti sedam posto, kao i mlijeko, zdravstvo i lijekovi, a šećer jedanaest posto. “Obrazovanje će biti sedam posto skuplje jer knjige poskupljuju. Kome ova reforma odgovara? Onima koji imaju veće plaće, koji su krupni kapital, Most i HDZ donose neoliberalni sustav u Hrvatsku”, poručio je.

Jutarnji.hr,
Piše: Hina

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: