Plenković: Sazrijelo vrijeme za nadogradnju Daytona

28 10 2016

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas i sutra boravi u BiH

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista kako je sazrijelo vrijeme za nadogradnju “daytonskog okvira”, ističući kako to podrazumijeva izmjenu ustava i izbornog zakona BiH koji bi osigurali približavanje ove zemlje prema članstvu u Europskoj uniji i ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji.

 – Ključno je da se Hrvatima kao jednom od triju konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim nivoima vlasti i njihov odgovarajući utjecaju na procese političkog odlučivanja – dodao je hrvatski premijer – rekao je Plenković u intervjuu objavljenom povodom njegova dvodnevnog posjeta BiH. Pri tome je naveo kako je prvi i ključni vanjskopolitički prioritet nove hrvatske vlade europski put BiH i ravnopravan položaj Hrvata.

Među najvažnijim izmjenama važnim za bosanskohercegovačke Hrvate naveo je promjenu izbornog zakonodavstva koje je do sada omogućavalo zloupotrebe na štetu Hrvata u BiH.

– Izmjena izbornog zakona ključna je upravo kako bi se osigurala legitimna zastupljenosti Hrvata u BiH s obzirom da smo u prošlosti doista bili svjedoci zlouporabe postojećeg izbornog zakona te se, nažalost, događalo da o izboru hrvatskog predstavnika odlučuju glasovi odnosno stranke drugih naroda. Legitimna zastupljenost ili predstavljenost Hrvata podrazumijeva da o hrvatskim predstavnicima odlučuju hrvatski birači – istaknuo je Plenković.

Osudio i praksu Suda BiH koji podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja iz Hrvatske i BiH na temelju prvostupanjske presude Haaškoga suda šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne o postojanju navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata.

– Podizanje optužnica protiv hrvatskih branitelja u BiH koje sugeriraju udruženi zločinački pothvat i agresiju Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu potpuno je neprihvatljivo. Takve optužnice imaju vrlo jasne političke konotacije i slijede pogrešne teze nepravomoćne prvostupanjske presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata – rekao je Plenković i dodao kako se radi o iskrivljavanju historijskih činjenica koje su dovele do toga da je dio hrvatskih branitelja i njihovih porodica odselio iz BiH.

– Mišljenja sam da je potrebna snažna politička reakcija vlasti BiH kako bi se spriječila zlouporaba pravosudnog sistema. Prije svega treba odbaciti sve pokušaje nametanja kolektivne odgovornosti, pokrenuti otvoreni dijalog, te ozbiljno razmotriti postojeće modele pravosudne suradnje ako pravosudna tijela BiH nastave inzistirati na politiziranim političko-pravnim kvalifikacijama – rekao je hrvatski premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas i sutra boravi u BiH u prvom službenom posjetu jednoj zemlji nakon preuzimanja mandata, te će se susresti s predstavnicima vlasti BiH i bosanskohercegovačkih Hrvata.

FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: