Misija OSCE vraća priznanje Skupštini RS!

28 10 2016

Odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo

Jonathan Moore

Jonathan Moore

 

Misija OSCE u BiH je saopštila da ne može prihvatiti priznanje koje im je uručeno ispred Narodne skupštine RS.

Narodna skupština RS obilježila je u ponedeljak 25 godina od početka rada, a tim povodom dodijeljene su i povelje Narodne skupštine RS zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među istaknutima našli su se  Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i diplomatska Misija OSCE u BiH.

– Ističemo da Misija OSC u BiH nije bila upoznata sa detaljima protokolarnog djela i nismo znali kome će sve biti dodjeljena priznanja. S druge strane, želimo naglasiti da odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH – kazali su iz OSCE.

Iz misije OSCE se rekli da sa Narodnom skupštinom RS, imaju saradnju od 1996. godine kroz provođenje različitih programskih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje njihovog rada.

Ranije su veličanje ratnih zločinaca u entitetskom zakonodavnom organu osudili Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Najoštrija oduda veličanja ratnih zločina stigla je iz OGR-a. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tim povodom je rekao kako je “neprihvatljiva praksa u modernom i civilizovanom svijetu da se odaju priznajja osuđenim ratnim zločincima”.

Inzko je podsjetio kako je Republika Srpska “zakonski uspostavljena 1995. godine Ustavom BiH, koji je dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir te da je Narodna skupština RS-a, kao dio zakonodavne vlasti, u obavezi da poštuje jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, kao i da promovira mir, toleranciju i pomirenje u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom Republike Srpske.

“Glorificiranjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane”, rekao je Inzko.

(Vijesti.ba / Slobodna Bosna)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: