Marijana Petir, hrvatska europarlamentarka: Dodik ugrožava suverenitet BiH

28 10 2016

Osuda Dodikovog režima signal je svim državama da se unutarnja pitanja trebaju rješavati dijalogom, kaže u intervjuu za Oslobođenje hrvatska europarlamentarka Marijana Petir.

Petir:

Petir: BiH je važna Hrvatskoj

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dolazi u posjetu BiH. Očekuje li se smirivanje odnosa između Zagreba i Sarajeva, budući da su posljednjih mjeseci iz Sarajeva dolazile poruke da se Zagreb previše miješa u situaciju u BiH?

– Republika Hrvatska ima odgovornost prema Hrvatima koji žive u BiH, i u tom kontekstu, naravno da i Vlada Hrvatske, ali i mi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu aktivno zagovaramo ravnopravnost triju konstitutivnih naroda, ali isto tako i svih građana BiH. U konačnici, hrvatski zastupnici i hrvatske institucije pozivaju samo na dosljedno provođenje onoga što je u vidu ustavnog teksta i pripadajućih zakona određeno, a to je jednak položaj sva tri konstitutivna naroda, neovisno o pojedinačnom udjelu u ukupnom broju stanovnika.

U tom smislu, ne bih rekla da se u slučaju pozivanja na zaštitu Hrvata u BiH radi o miješanju Hrvatske u unutarnju situaciju u BiH, nego o legitimnom zahtjevu za provođenje zakona. Hrvatska podupire europski put BiH, no pripadnost europskoj obitelji pokazuje se poštivanjem europskih vrijednosti, pri čemu nema prostora za kršenja ljudskih prava, a prava Hrvata kao konstitutivnog naroda se, nažalost, u BiH sustavno krše. Nažalost, Hrvate se umjesto jednakopravnog položaja s druga dva naroda tretira kao građane drugog reda, dok su s nekih područja BiH Hrvati gotovo izbrisani. Vjerujem da činjenica da je premijer Plenković za svoj prvi službeni posjet odabrao upravo BiH govori u prilog tome da je BiH Hrvatskoj važna, da su Hrvati u BiH i europski put BiH prioritet nove Vlade Hrvatske.

Mislite li da će rezolucija o osudi referenduma u RS-u i politike Milorada Dodika u Europskom parlamentu biti neozbiljna, kako je to rekao sam Dodik tokom susreta sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem?

– Referendum u RS-u bio je neustavan sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Takvi postupci Milorada Dodika ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i međunarodna zajednica mora na to reagirati. Sasvim je prirodno da EP izrazi stajalište o ovako ozbiljnoj krizi u BiH. Radi se o potezu koji ne ugrožava samo političku stabilnost BiH i jugoistoka Europe već ugrožava stabilnost Europe u cijelosti. Zato je i međunarodnoj zajednici važno da se zaustave procesi dezintegracije BiH. Međutim, to nije dovoljno. Potrebno je ozbiljno shvatiti situaciju, a referendum je upozorenje da je trenutna situacija i uređenje BiH neodrživo. Dejtonski sporazum ne može biti trajno rješenje, to jeste rješenje koje će jamčiti dugotrajan mir i stabilnost. Sadašnje ustavno rješenje nije više zadovoljavajuće i kriza u BiH se može samo produbljivati. Potrebno je žurno, bez odgađanja i guranja problema pod tepih, pokrenuti ozbiljnu međunarodnu raspravu o nadogradnji Daytona. Jasna osuda režima Milorada Dodika i srpskog separatizma u BiH signal je svim državama u okruženju da se unutarnja politička pitanja trebaju rješavati dijalogom i suradnjom.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja.

 

Oslobođenje,
28.10.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: