Bernadica Čović bila je pravna zastupnica kladionica Williams!

28 10 2016

Bernadica Čović, supruga lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, primala je novac od kladionice Wiliams d.o.o Široki Brijeg.

guta201202260833440

Ona je, naime, bila pravna zastupnica te kladionice u najmanje jednom procesu protiv Porezne uprave Federacije BiH. Vezu između obitelji Čović i kladionice Wiliams dokazuje dokument Odvjetničkog ureda Bernadice Čović i Drinke Zadro iz marta 2013. godine kada je taj Ured podnio žalbu Federalnom ministarstvu finansija, pokušavajući osporiti Rješenje Porezne uprave FBiH, kojim je Wiliams kažnjen sa 3000 KM.

Dug Williamsa 5,4 miliona KM

U navedenoj žalbi je navedeno da je Bernadica Čović generalna punomoćnica kladionice Wiliams d.o.o. Široki Brijeg. U periodu, kada je nastao ovaj dokument, kladionica Williams imala je dug prema Federaciji u iznosu od 5,4 miliona konvertibilnih maraka. Kako saznaje Žurnal, ova kladionica godinama je koristila usluge Odvjetničkog ureda Bernadice Čović.

Podsjećamo, u junu ove godine, lider HDZ-a BiH kazao je kako nikad nijedna kladionica nije bila u bilo kakvoj vezi sa tom strankom.

– Mogu govoriti o vremenu od kako sam predsjednik stranke, a to je 11 godina – iz te sfere nikad niko nije bio u vezi s nama. To je izmišljotina, koje sam se naslušao, kazao je tada Dragan Čović.

Blokada izglasavanja zakona

No, dokument zaveden pod brojem 13-9-8-15-2099/13 dokazuje da Čović ipak nije bio iskren kada je govorio da on i njegova stranka nemaju nikakve veze sa kladionicama. I, da pojednostavimo, ukoliko Porezna uprava FBiH utvrdi da je Williams poslovao suprotno zakonu, o sankciji će, kao drugostepeni organ, odlučivati federalna ministrica finansija Jelka Miličević, koja je kadar HDZ-a BiH. A ministrica će odlučivati po žalbi koju napiše supruga njenog stranačkog šefa Dragana Čovića.

bernardica

Stoga su jasni motivi HDZ-a BiH da u parlamentima u FBiH blokira izglasavanje zakona koji će regulirati poslovanje kladionica čije je sjedište, uglavnom, u gradovima u kojima apsolutnu vlast ima HDZ, prenosi Zurnal.info.

Oslobođenje,
28.10.2016

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: