BOSNA IDE U EVROPU, PRIHVATITE NAS VI STE NAM JEDINI SPAS!

17 10 2016

Sto hiljada novih siromaha u Bosni i Hercegovini!

ev2

Svaka peta  porodica  nikako ne može svojim prihodima pokriti osnovne mjesečne troškove života, svaka četvrta kasni s plaćanjem režija, 33 posto ne može si priuštiti obrok s mesom ili ribom svaki drugi dan, dvdeset  posto ne može osigurati grijanje u najhladnijim mjesecima, a godišnji odmori davno su postali luksuz..

To znači da svaki treći stanovnik odgovara barem jednom od kriterija: prihodi su mu manji od praga siromaštva, žive u domaćinstvo u kojem nitko ne radi te si ne može priuštiti ni tri od devet stavki koje upućuju na tzv. materijalnu deprivaciju – ne može na vrijeme platiti stanarinu i režije, ne može si priuštiti grijanje u najhladnijim mjesecima, ne može si kupiti automobil, telefon, TV u boji ili perilicu rublja, nema na stolu obrok s mesom ili ribom svaki drugi dan, ne može podnijeti neočekivani financijski izdatak poput popravka iznenadnog kvara te ne može otići s porodicom  sedam dana na godišnji odmor. Prosjek postotka stanovnika EU koji odgovaraju barem jednom od ova tri kriterija je 24.2 posto: najmanji je u Češkoj i Nizozemskoj (15 posto), a najviši u Bugarskoj, u kojoj je siromašan čak svaki drugi stanovnik.

Kao i ranijih godina, u najtežoj materijalnoj situaciji žive stariji od 65 godina, pogotovo žene koje žive same, zatim jednoroditeljske obitelji, obitelji s troje ili više djece te nezaposleni.

Po broju onih koji svojim prihodima ne mogu živjeti ‘od prvog do prvog’, BIH je na dnu dna, odakle je teško može neko izvući pa ako hoćete primite nas u evropu raširenih ruku eto nas..BOSNA IDE U EVROPU, PRIHVATITE NAS VI STE NAM JEDINI SPAS!

jumagazin.info

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: