SUMRAK POLITIKE I KRAJ DEJTONSKOG PRIMIRJA

25 08 2016


Kontraverzni hrvatski general, Bošnjacima dobro poznatog nadimaka “Dajidža”, mi je, nekoliko dana poslije potpisivanja Dejtonske obustave rata, bukvalno kazao da “taj papir” znači samo jednu stvar a to je “betoniranje stanja na terenu što znači političko očuvaanje vojno osvojenih bosanskohercegovačkih teritorija i čekanje prilike da se one pripoje Hrvatskoj i Srbiji”.

I zaista, kad prošetate ovom našom zemljom vidjećete da je to uistinu tako.Dokle je god stigla vojna čizma agresora, onog s istoka i onomoonog sa zapada, te  bosanskohercegovačkih secesionista iznutra, tu više nema Bosne i Hercegovine, postoje “kvazidržave” spremne za otcjepljenje i pripajanje agresorskim maticama.

Da je bio u pravu govori nam i izjava bivšeg i možda već budućeg hrvatskog premijera koji je  jasno preciziranom porukom napokon objelodanio budućnost bosanskohercegovačkih katolika, čitaj Hrvata.

Naime, Milanovićeva preporuka nije ni malo bezazlena,naprotiv.Njegove riječi, da Hrvatska neće dozvoliti ostanak Hrvata sa Bošnjacima u istoj državi, u slučaju ostvarenja Dodikovih referendumskih ciljeva, morala bi, u najmanjoj mjeri, biti upozorenje svim državotvornim BH političkim snagama na “opasne razmjere paternalizma, podsticanja secesionizma i obnavljanja teritorijalnih pretenzija susjednih država prema Bosni i Hercegovini”.

Tim prije što se intenziviraju izjave ključnih aktera državnih politika koje su 1995.,kao strane u sukobu, potpisale i obavezale se na sprovođenje Dejtonskog sporazuma za mir u BiH. Dakle, Hrvatska i Srbija, predosjećajući itekako da su se političke konstelacije u Evropi i svijetu u dobra doba promijenile,krenule su javno podsticati antidejtonsko djelovanje svojih “sunarodnjaka”(Hrvata i Srba) unutar  BiH čime u velikoj mjeri krše Dejtonsko primirje i tako sračunato stvaraju političku klimu za nove sukobe unutar naše države.

Naime, dugogodišnje Milanovićevo zalaganje  na  federalizaciji BiH, Dačićevi ultimativni zahtjevi i arogancija prema političkim predstavnicima Bošnjaka, čak i onda, kad jedan pravoslavni beskućnički plaćenik, izazove požar u sporednim prostorijama vlastite crkve, uz paralelno Vučićevo odbijanje da se miješa u unutrašnje stvari u BiH, naravno, kada je ugrožen ustavni poredak i mir u BiH, samo su dio mozaika koji se svakodnevno opasno plete prema Bosni i Hercegovini i većinskom Bošnjačkom narodu kome, izgleda, slijedi novo stradanje, nove čavkarice i nove srebrenice, prijedori, foče i opsade gradova, puteva

I da tragedija bude veća, niko, od bošnjačkih političkih “dilera“, bar do slanja ovoga teksta, ni slova da kaže, da se suprostavi, da bar zaprijeti i konačno udari šakom od stol, osim čestitog saopćenja Kruga 99, u javnosti do sada nema ni akcije ni reakcije…

Licemjerno zvuče i slatkorječiva spinovanje Mladena Ivanića i Dragana Čovića o referendumu o Danu RS,koja  B-H demokratskoj javnosti  više nego jasno govore da nije riječ o provođenju referenduma kojim se legimitimizira jedna proslava, već o legitimiziranju paradržavnih tvorevina nastalih 1992. godine kao alternative legalnom i legitimnom Ustava Republike BiH.  (Sasvim direktno – Srpske Republike BiH/ Republike Srpske i, indirektno, Hrvatske Republike Herceg-Bosna, kao i posljedice stravičnih agresorskosecesionističkih zločina udruženog zločinačkog poduhvata, kako ih je kvalificirao Tribunal u Hagu, govore sve i očito je, dakle, da se referendumom u RS-u, na primjer, žele legalizirati, legimitizirati, nastaviti i ostvariti ratni ciljevi, prije svega, velikodržavni ciljevi susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske).

Alarmantna je šutnja, nedoumice, nedjelovanje, međusobna suprostavljenost  svjedoka-potpisnica Dejtonskog sporazuma za mir u BiH, ključnih međunarodnih sila i članica PIC-a  u ovim okolnostima.

Stoga, autor ovog teksta, pridružujući se saopćenju Kruga 99, ozbiljno poziva na “hitno, transparentno i zajedničko okupljanje svih državotvornih političkih snaga radi nužnog djelovanja u uslovima kada je ugrožen Mirovni sporazum i Ustavni poredak  i trasiranja nadstranačke državotvorne strategije kao i  konkretnih mjera, uključujući i one sigurnosne. Nikakav  partikularni stranački motiv, niti partijska ili lična sujeta, ne smiju biti razlogom za neučestvovanje u takvom frontu i programskom okupljanju radi očuvanja interesa države, mira i stabilnosti u društvu. To treba da bude i lakmus papir za prepoznavanje stranačkih i vanstranačkih političkih subjekata mira, izgradnje i napretka države BiH kao i prosperiteta njenih građana i naroda“.

Izvor: Tahir Pervan / Dzezar.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: