ŠOKANTNO PREDVIĐANJE BRITANSKOG DIPLOMATE: Rusi ulaze na Balkan, Republika Srpska se pripaja Srbiji, a onda POČINJE HAOS

10 06 2016

specnaz-640x426_compressed

Kada utjecaj Zapada na Balkanu izblijedi, uslijedit novi val nemira koji će rezultirati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo. Novi izbjeglički valovi, poput onih tijekom 90-ih, ponovno bi zapljusnuli Balkan.

Ovo u autorskoj analizi tvrdi Timothy Les, bivši šef britanske ambasade u Banjaluci i direktor agencije “Nova Europa”, koja se bavi procjenom političkog rizika u istočnoj Evropi.Les navodi da će kaos početi otcjepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji. Prema njegovim riječima, takav scenarij snažno će zagovarati Rusija, koja će objeručke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

To će, kako tvrdi Les, pokrenuti domino efekt. Hrvati iz Bosne pokušali bi da dio teritorija na kojoj žive otcepe i spoje s Hrvatskom, koja bi im u tome svesrdno pomogla. Albanci u Makedoniji će se pobuniti i pokušati otkinu dobar dio zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim pripojila Kosovo, ostvarivši tako dugogodišnji cilj stvaranja terorističke velike Albanije.

Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomati ne zaustavlja se na tome.

Prema njegovim riječima, prosrpski stanovništvo Crne Gore, koje čini polovicu stanovništva te zemlje, težit će spajanju sa tada već proširenom Srbijom. Na sve to, svoju šansu za komad zemlje Vrebac Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak rascerupan Makedonije, ističe Les.

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, prije svega zbog tradicionalno dobrih veza s pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.

Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne džihadiste iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja, tvrdi Les. Imajući u vidu kakve su monstruozne zločine džihadisti činili devedesetih godina, eksalacija nasilja u nekim dijelovima Balkana bila bi neizbježna. Takav scenarij samo bi potpalio rastuću islamizaciju Europe, smatra Britanac.

EU i SAD ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, i svakako bi uložili dosta truda da do tog ishoda ne dođe. Ipak, smatra Les, moć Zapada bi do tada toliko opala da ne bi mogli učiniti mnogo toga.

“Možda se novi balkanski poredak neće dogoditi sutra, ali kako moć EU blijedi, dan početka ovakvog sukoba sve je bliži”, uvjeren je britanski profesor u točnost svoje mračne prognoze.

Analitičar, diplomat…

Timothy Les, kao direktor konzultantske kuće “Nova Europa”, pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Članak je koledža “Darwin”, gdje provodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Europe. Prethodno je radio kao savjetnik britanskog premijera, analitičar …

Blic.rs,
Vladimir Filipović, 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: