Hrvati iz Mađarske u potrazi za korijenima

6 06 2016

TOMISLAVGRAD

Istražujući podrijetlo Hrvata koji žive u gradu Tököl (hrv. Tukulja), smještenom dvadesetak kilometara južno od glavnoga mađarskoga grada Budimpešte, dr. József Szilágyi (Joso Siladji), koji se već duži niz godina bavi ovim pitanjem, zaključio je kako su pred turskim progonima tukuljski Hrvati, koje inače Mađari nazivaju i Raci, na ovo područje došli u nekoliko valova: prvi val je stigao oko 1620. godine iz Hercegovine i Dalmatinske zagore, a drugi val doseljenika došao je ovdje nakon 1690. godine, iz Bosne, iz okolice Tuzle, uključujući nekoliko obitelji iz Boke Kotorske.

Istražujući sačuvane crkvene matice došao je i do zaključka kako je dio doseljenika došao upravo iz Mandina Sela i okolice jer su zabilježena tipična duvanjska prezimena: Šarac (primjerice, njegova majka Kata Šarac), Tokić, Ćurčija, Grgić, Romić, Bošnjak itd.

U potrazi za podrijetlom Hrvata svoga mjesta, pretraživao je i po internetu i na portalu mandino-selo.com naišao je na neke vrijedne podatke, ali i kontakt preko kojega je uopće i započela komunikacija, ali i uspješno realiziran posjet i obilazak kraja otkuda su se prije nekoliko stoljeća njihovi preci odselili u Mađarsku.

Tako je u Tomislavgrad stiglo osam žitelja ovoga mjesta (Agics József, Major József, Marlyn Androis, Cseperkalo Istvan, Szilagy Janos, Istvanov Istvan, Pesuth Antal i József Szilágyi).

Nakon gostovanja i predstavljanja na Radiju Tomislavgrad, Hrvati iz Mađarske su posjetili franjevački muzej i spomen-bazliku u Tomislavgradu, gdje su ih srdačno dočekali župnik fra Velimir Bagavac i kustos muzeja Stipan Dilber. Posebno iznenađenje za goste iz Mađarske bio je dolazak Eržebet Herhe koja ih je pozdravila i s njima razgovarala upravo na mađarskome jeziku koji je naučila od svoje bake.

Potom je organiziran odlazak u samostan-duhovni centar “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru (Jezero u BiH) gdje ih je primio prior Zvonko Martić pokazavši bogatu zbirku nošnji koje se ovdje čuvaju, ali i podijelio svoja saznanja o kretanjima pučanstva ovih krajeva do kojih je kao etnolog došao u svojim istraživanjima.

Gosti su se zatim uputili prema Mandinu Selu gdje su s posebnom pozornošću razgledavali spomenike i stare križeve na groblju u Mandinu Selu, pomno iščitavajući sve natpise i sve marljivo bilježeći fotoaparatima i videokamerama. Iako je bila planirana i šetnja selom, zbog kratkoće vremena od toga se odustalo i selom smo se tek provezli vozilima.

Svečana večera upriličena je u Tominoj konobi gdje nas je čekao dr. fra Robert Jolić, kao najpozvanija osoba koja se bavi istraživanjem rodoslovlja Hercegovine i koji je dr. Szilágyiju ponudio pomoć u njegovu daljnjem istraživanju podrijetla Hrvata Tukulje.

Razmijenjeni su darovi i izmijenjeni kontakti, a u dogledno vrijeme trebali bi biti organizirani uzvratni posjet i odlazak Mandoseljana u Tukulju čiji su žitelji, to treba svakako naglasiti, unatoč protoku nekoliko stoljeća, očuvali i sačuvali hrvatski jezik u svojim obiteljima.

Izvor: Vecernji.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: