Tatjana Bečanović glavni krivac za sramni rječnik CANU

4 06 2016

Predśednica Savjeta za izradu Rječnika crnogorskog jezika Tatjana Bečanović, u nedostatku bilo kakvih stručnih argumenata u odgovoru na više nego opravdane kritike na račun Rječnika, prelazi na politički teren i napada DPS i Mila Đukanovića, u čiju Vladu upravo ulazi. Ona misli da je tu krivica što se u Rječniku našao čitav niz gluposti, poput one da je Mjesec planeta. Sa tim njihovim naučnim radom se ovih dana šegače ne samo stručnjaci, nego i totalni laici. Eto profesorici Bečanović sva slava stečena izradom ovog velikog djela, kao i zasluge u borbi za odbranu neodbranjivog.

Bečka napravila najgori rječnik u istoriji Evrope – Dražu Mihailovića proglasila za antifašistu, a mjesec za planetu!

Bečka napravila najgori rječnik u istoriji Evrope – Dražu Mihailovića proglasila za antifašistu, a mjesec za planetu!

 

Tatjana Bečanović, sve i da nije profesorica na Filozofskom fakultetu , saradnica CANU i predśednica Savjeta za izradu Rječnika, a sada i činovnik u Vladi, trebalo bi da shvati zašto je sadržaj pojedinih odrednica Rječnika očigledna uvreda za svakog zdravorazumskog čovjeka na planeti Zemlji (ne znam da li je i na Mjesecu), a kamoli za manjinske narode u njihovoj državi Crnoj Gori.

Umjesto što bez ikakvog razloga nasrće na DPS, Tatjani Bečanović bi bilo bolje da se pripremi kako će crnogorskoj javnosti objasniti otkud se tolika količina uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi našla u Rječniku pompezno najavljenom kao maltene revolucionarni naučni čin, kao i uvreda na račun države Crne Gore, njene istorije, kulture i tradicije. Otkud u Rječniku  makar deset pojmova čija je najbliža poveznica Ivan Crnojević, a da se ne pominje njegovo ime? Što je drugo nego loša namjera, ako ne i provokacija, prema crnogorskoj antifašističkoj tradiciji koja je temelj crnogorske državnosti, povezivanje najistaknutijeg četničkog komadanta Draže Mihailovića sa pojmom antifašiste?  Da imaju bar trunku građanskog, ne samo naučnog morala, autori ovog Rječnika i svi oni koji ih uzalud brane, samo zbog ovoga bi se morali izviniti građanima Crne Gore i svima koji baštine antifašističke vrijednosti. Dragoljub Draža Mihailović ima veze sa antifašizmom taman koliko je i  Mjesec planeta.

Opsesivno bavljenje profesorice Bečanović DPS-om i predśednikom Đukanovićem uvjerilo je čak  i one  koji  do ovog momenta nijesu željeli da donose bilo kakve vrjednosne sudove o Rječniku, da autori nemaju dovoljno stručnih argumenata za odbranu svog rada, već krivce za sopstvene propuste traže na političkim adresama. U tom kontekstu, u Rječniku su pod odrednicom „basna“ mogli navesti primjer basne o orlu i sovi.

Tamara Vukašinović

crnogorskapitanja.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: