Demonstranti obojili spomenik Aleksandru Makedonskom

3 06 2016

Moto večerašnjih protesta, tokom kojih su bacane boje na fasadu makedonske Vlade, bio je ‘Krivi pišu krivične’.


Demonstracije širom Makedonije organizira Pokret „Protestujem“, koji okuplja 80 nevladinih organizacija, Reuters – Ilustracija

Demonstranti u Skoplju večeras su tokom protesta obojili spomenik slavnom vojskovođi Aleksandru Makedonskom pod nazivom “Ratnik na konju”, iskazujući tako revolt protiv vlasti zbog projekta “Skoplje 2014” za koji je, kako tvrde, bespotrebno potrošeno više od 600 miliona eura, prenose agencije.

Moto večerašnjih protesta, tokom kojih su bacane boje na bijelu baroknu fasadu makedonske Vlade, bio je „Krivi pišu krivične“, zbog krivičnih prijava protiv učesnika u protestima u Skoplju i Bitolju, javlja agencija Srna.

Policija je protiv 26 učesnika u demonstracijama „šarene revolucije“ u Bitolju i sedam demonstranata u Skoplju podnijela krivične prijave zbog sumnje da su učestvovali u grupi koja je izvršila krivično djelo.

Protesti u makedonskoj prijestolnici održavaju se protiv odluke predsjednika države Đorđa Ivanova o aboliciji državnika i političara osumnjičenih u aferi „Prisluškivanje“.

Specijalno javno tužilaštvo Makedonije pozvalo je danas Ivanova da ukine odluku o aboliciji, te saopćilo kako je 17 osoba sa spiska koje je lider države abolirao zatražilo da ovo tužilaštvo obustavi postupke protiv njih.

Sporne abolicije

Demonstracije širom Makedonije organizira Pokret „Protestujem“, koji okuplja osamdeset nevladinih organizacija, od 12. aprila, odmah nakon što je Ivanov potpisao ukaz o aboliciji 56 političara protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi krivične istrage u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora koju je lider opozicionog SDSM Zoran Zaev objelodanio prošle godine.

Ivanov je u međuvremenu poništio aboliciju za 22 osobe, a Sobranje formiralo specijalnu Komisiju za ocjenu osnovanosti prijedloga za utvrđivanje odgovornosti predsjednika za donošenje odluke o općoj aboliciji, koju je pokrenula opozicija.

Komisija do ponedjeljka, 6. juna, treba pripremiti izvještaj o tome da li uopće postoji potreba za odgovornošću.

Demonstranti, osim potpunog ukidanja odluke o aboliciji političara, traže neopozivu ostavku predsjednika Ivanova i zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanju krize, te formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti realizuje reformske prioritete, dodaje Srna.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: