Više od 2.500 hiljade doktora medicine i stomatologije ne odlučuje o svom statusu

18 05 2016

Strukovni sindikati doktora medicine i stomatologije nisu prepoznati kao socijalni partner vlasti

d9fc-448b-84ca-734e0a0a0a64-posjeta-doktoru-718x446

Zbog kriterija novog Zakona o radu FBiH, Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije u Federacije BiH nije priznata reprezentativnost, čime je dvije hiljade i pet stotina doktora medicine i stomatologije onemogućeno da odlučuje o svom statusu, a time i statusu doktorske profesije u Federaciji BiH uopće. Koristeći pravna tumačenja ovih kriterija, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH nije priznalo reprezentativnost federalnom Savezu sindikata doktora.

Strukovni sindikat doktora je pokrenuo sve aktivnosti za izmjenu zakonskih uslova za priznavanje reprezentativnosti sindikata u vidu prijedloga amandmana na članove Zakona o radu koji se odnose na reprezentativnost i donošenja posebnog propisa o reprezentativnosti, predviđenog Zakonom o radu, a čime bi prestali da važe pomenuti uslovi.

“Trenutno najvažniji cilj Sindikata doktora je učešće u pregovorima te potpisivanje  novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama uposlenih u zdravstvu, iako su sva naša nastojanja da budemo socijalni partneri u tim pregovorima na nivou FBiH, do sada bila bezuspješna i ignorisana os svih učesnika u pregovorima“,  istakao je Kasim Spahić, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Zakon o radu ne poznaje pojam Strukovni sindikat, pa je kvantitativni uslov za priznavanje reprezentativnosti, 30 posto članova od ukupnog broja uposlenih u jednoj djelatnosti, nedostižan za većinu strukovnih sindikata. Taj uslov treba da se odnosi na ukupan broj uposlenih te struke-profesije u jednoj djelatnosti. Kako doktora medicine i stomatologije u javnim ustanovama nema ukupno 30 posto od ukupnog broja uposlenih u zdravstvenoj djelatnosti, Strukovni sindikat doktora ne može ispuniti uslove reprezentativnosti iako ima 2500 članova, što predstavlja više od 35 posto od ukupnog broja doktora medicine i stomatologije uposlenih u javnim ustanovama FBiH.

“Naša procjena je da jedna trećina doktora medicine i stomatologije u FBiH, nisu članovi nekog sindikata, tako da u Granskom sindikatu uposlenih u zdravstvu nema niti jedna trećina od ukupnog broja uposlenih doktora medicine i stomatologije FBiH. Kako su isti apsolutna manjina u Granskom sindikatu, smatramo da Strukovni sindikat doktora ima veću legitimitet  za predstavljanje sindikalnih ciljeva i interesa doktora od Granskog sindikata“, ističe Spahić.

Sindikat je osnovan u šest kantona/županija i u svakom je učlanjeno više od 70 posto uposlenih doktora medicine i stomatologije. Nekim kantonalnim/županijskim organizacijama i većini podružnica u javnim ustanovama u tim kantonima/županijama je priznata reprezentativnost.

“Ukoliko Sindikat doktora ne bude potpisnik Granskog kolektivnog ugovora svi rizikujemo da isti ne bude primjenjiv u šest kantona/županija FBiH, gdje je organizovan Strukovni sindikat doktora. Na ovo stalno upozoravamo sve partnere u pregovorima i bojimo se da će članstvo odlučiti da ovaj stav brani svim, zakonom dozvoljenim, oblicima sindikalne borbe uključujući i štrajk“, poručio je na kraju Spahić.

 

Dnevni Avaz,
Autor: (A. Vr.)

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: