Nakon Srebrenog medvjeda na Berlinaleu: “Smrt u Sarajevu” sredinom maja pred našom publikom

27 04 2016

Nećemo imati neku svečanu premijeru. Plan je da film samo pustimo u kino distribuciju, istakla je producentica Amra Bakšić-Čamo. Bogat festivalski život od Istanbula do Pekinga

Srebrenim medvjedom ovjenčani film, “Smrt u Sarajevu” na ovogodišnjem 66. Berlinaleu, koji je održan u februaru, publika u BiH moći će vidjeti 12. maja. Ovu informaciju na svom Facebook profilu sa fanovima i prijateljima podijelio je reditelj Danis Tanović.

Bogat festivalski život

– Ne mogu vam potvrditi tu informaciju, jer još uvijek ne znamo da li će film u kina krenuti tačno 12. maja. Ali, u tom periodu sigurno hoće. Nećemo imati neku svečanu premijeru. Plan je da film samo pustimo u kino distribuciju – kazala nam je producentica filma Amra Bakšić- Čamo.

Film “Smrt u Sarajevu”, nakon što je svjetsku premijeru zabilježio na Berlinaleu, započeo je veoma bogati festivalski život. Tako je 20. aprila otvorio festival goEast u njemačkom Wiesbadenu, a prije toga prikazan je na Istanbul Film Festivalu, Internacionalnom filmskom festivalu u Bukureštu, PriFestu u Prištini i Internacionalnom filmskom festivalu u Pekingu.

Sniman je prošle godine u bh. prijestolnici, a njegova radnja smještena je u jednom sarajevskom hotelu, gdje je u toku priprema večere za obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Film je rađen prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u glavnoj ulozi našao se francuski glumac Jacques Weber.

Satira Evrope i BiH

Pored njega, veoma zapažene uloge igraju i bh. glumci Muhamed Hadžović, Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Faktera Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

“Smrt u Sarajevu” je i satira Evrope, Bosne i Hercegovine i nikada završenog mirovnog procesa. Tema filma su egzistencijalni strahovi, strepnje i moralne dileme koje muče moderno evropsko društvo. Na 66. Berlinaleu osvojio je i nagradu kritike FIPRESCI. Na IMDB-u, filmskoj bazi podataka na internetu, ocijenjen je 6,7 ocjenom. Produkciju filma uz sarajevsku produkcijsku kuću SCCA/pro.ba, potpisuje i Margo Cinema iz Pariza.

Izvor: Faktor.ba,
M. Ču.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: