ISLAMSKA ZAJEDNICA ODBILA 22 PARADŽEMATA: Ovo je njihov spisak!

23 04 2016

Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra, kao i džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot

sabor_iz
Sabor IZ

U Sarajevu je danas održana 4. redovna sjednica Sabora Islamske Zajednice u BiH. Na dnevnom redu bilo je 13 tačaka.

Kako je nakon sjednice saopćeno, Rijaset IZ BIH proveo je proces intenzivnog razgovora s pojedincima, pripadnicima islama koji nisu u evidenciji članova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, odnosno grupama koje nisu uključene u džemate Zajednice na teritoriji države.

Rijaset je o tim razgovorima obavijestio Vijeće muftija i podnio Izvještaj sa prijedlogom zaključaka Saboru. Doneseno je ukupno sedam zaključaka.

Na osnovu informacija prikupljenih u toku provođenja ove instrukcije, statistika izgleda ovako: obavljen razgovor sa 38 skupina paradžemata, od toga, Zeničko muftijstvo 13, Sarajevsko 12, Tuzlansko 7, Bihaćko 3, Mostarsko 2, Travničko 1. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrirana nijedna skupina.

Spisak paradžemata

Broj objekata koje koriste ove skupine, a koji nisu registrirani u IZ BiH je 29. Od ukupnog broja skupina sa kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 skupina su potpisali Protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu. To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija – Kakanj, Osijek, Dragulj – Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići, Bočinja.

Predstavnici 22 skupine nisu potpisali Protokol: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos – Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla , Dubnica, Delići-Hukići.

Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra, kao i džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot – rečeno je između ostalog nakon sjednice.

Slobodna Bosna

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: