Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog ratnog zločina u Rogatici

17 12 2015

PROTIV BOŽIDARA PERIŠIĆA I VINKA ZORANOVIĆA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv dvije osobe zbog ratnog zločina na području Rogatice.

Optužnica je podignuta protiv Božidara Perišića, rođenog  7. januara 1962. godine u  Rogatici, državljanina BiH, i Vinka Zoranovića, rođenog 5. novembra 1965. godine u Rogatici, državljanina BiH. Optuženi se terete da su u periodu od maja 1992. pa do kraja 1993. godine u okviru širokog i sistematičnog napada VRS-a usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Rogatica, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, uključujći ubojstva, silovanja, teška oduzimanja slobode i druga nečovječna djela.

Optuženi Perišić tereti se da je kao pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade VRS na području općine Rogatica, tačnije u gradskim naseljima Gračanica Tekija i Holuč, dana 19. juna 1992. godine za vrijeme općeg napada Rogatičke brigade i pripadnika policije, civile bošnjačke nacionalnosti u više navrata istjerivao iz vlastitih domova na različite načine, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao, kao i prisilno zatvarao, dok je tom prilikom ubio 15 nenaoružanih civila osobno i izravno, pucajući na njih iz vatrenog oružja, a njihova tijela kao ni tijela ostalih preko 50 bošnjačkih civila nisu pronađena do danas.

Optuženi Zoranović tereti se da je kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti Rogatica, dva civila, žene bošnjačke nacionalnosti koje su bile zatočene u Rogatici u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra uz fizičko i psihičko maltretiranje, silovao, prilikom čega su oštećene pretrpjele snažnu fizičku i psihičku bol. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz članka 172. sve u vezi sa člankom 29. i člankom 180. KZ BiH.

Izvor: Anadolija / BNN
Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s




%d bloggers like this: