Logori smrti (2014)

2 12 2015

“Logori smrti” je dokumentarni film Saveza logoraša u Bosni I Hercegovini, iz 2014. godine, koji je režirao Avdo Huseinović. Snimljen je prema istinitim događajima koji su se desili na našim prostorima u periodu od 1992-1995. godine, a u njemu su obrađena 22 logora koji su egzistirali na području Bosne i Hercegovine i Srbije.

O logorima i zločinima počinjenim u logorima u filmu govori 67 preživjelih logoraša i članova njihovih porodica, čije preživljene strahote Savez logoraša u Bosni i Hercegovini ima obavezu da sačuva od zaborava, u sjećanju na prošla vremena i upozorenju na neka buduća.

Dokumentarni film “Logori smrti” je premijerno prikazan 24. novembra 2014. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu i predstavlja prvi dokumentarni film o Bosni i Hercegovini i logorima u kojima su Bosanci i Hercegovci bili zatočeni.

Dokumentarni film “Logori smrti” je preveden na više jezika, među kojima su engleski, njemački i turski jezik, a u narednom periodu će biti preveden na francuski i perzijski jezik.

Pored “Logora smrti” Savez logoraša u BiH je pristupio realizaciji, drugog po redu, dokumentarnog filma, pod nazivom “Herceg-Bosna, zločin I kazna” a čiji će fokus biti logori u Hercegovini 1992-1995. Premijera je planirana u maju 2015. godine u Mostaru.

Ovim rezultatom Savez logoraša u BiH je postao prva nevladina organizacija u Bosni I Hercegovini koji dokumentuje istinu o zločinima u logorima i čiji je prvijenac preveden na tri strana jezika, a koji je za četiri mjeseca pogledalo više od deset hiljada gledatelja u BiH i Evropi.

Izvor: Bosanski Defter / Youtube

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: