Sjećanje na Avdu Palića

6 09 2015


Avdo Palić sa zločincem Ratkom Mladićem

Na današnji dan 1995. godine ubijen je pukovnik Armije Republike Bosne i Hercegovine i zapovjednik odbrane Žepe – Avdo Palić.

Tačnije, 27. jula 1995. godine zarobio ga je pomoćnik načelnika za bezbjednost i obavještajni rad Generalštaba Vojske RS Zdravko Tolimir i doveo na komandno mjesto kod generala Ratka Mladića. Narednih 15 dana Palić je proveo u Rogatici, gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini, odakle ga je u noći sa 5. na 6. septembar 1995. izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i otad mu se gubi svaki trag.

Nakon pada Žepe, 27. jula 1995. godine dolazi do pregovora o evakuaciji civila sa srpskom stranom, uz posredništvo ukrajinskog bataljona UNPROFOR-a u Bokšanici kod Žepe.

Nakon pregovora pukovnik Palić je zajedno sa svojom pratnjom zarobljen i odveden 4. avgusta.

Narednih petnaest dana Palić je proveo u Rogatici gdje ga je ispitivao načelnik bezbjednosti Generalštaba Ljubomir Beara, da bi nakon toga bio prebačen u garnizonski vojni zatvor Vanekov mlin u Bijeljini odakle ga je u noći 5. na 6. septembar 1995. godine izveo Mladićev lični pratilac Dragomir Pećanac i od tada mu se gubi svaki trag.

Dana, 5. septembra trebao je biti razmijenjen za zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske, međutim dva pripadnika VRS, Dragomir Pećanac i Željko Mijatović, su ga kukavički likvidirali.


Avdo Palić

Prema nalazima posmrtnih ostataka, zaključeno je da ubijen pucnjem u glavu. Posmrtni ostaci pukovnika Palića, ekskumirani su u novembru 2001. godine u Vragolavima kod Rogatice, međutim sve do 2009. njegovi ostaci su bili označeni kao NN.

Sahranjen je u haremu Ali pašine džamije u Sarajevu.

ČINJENICE

  •  Na pregovorima o evakuaciji civila iz tzv. zaštićene zone Žepa 27. jula 1995. godine u ukrajinskom kampu UNPROFOR-a na Bokšanici kod Žepe, zajedno s Palićem, kukavički su zarobljeni i Mehmed Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su, također, ubijeni
  • Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u Vragolovima kod Rogatice u novembru 2001., ali nisu bili identificirani sve do avgusta 2009. godine
  • Lokacija na kojoj je mučki ubijen Avdo Palić nije poznata. Prema nalazima obdukcije, zaključeno je da je, najvjerovatnije, ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano sleđa
  • U haškoj presudi generalu Vojske RS Zdravku Tolimiru, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao zločin genocida okvalificirano je i ubistvo pukovnika Avde Palića te članova Ratnog predsjedništva Žepe Mehmeda Hajrića i Amira Imamovića nakon evakuacije bošnjačkog stanovništva iz Žepe

    Izvor: hamdocamo.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: