‘Što pepeo priča’: Promovirana Karahasanova trilogija

20 07 2015

U tri romana o mistiku Omeru Hajjamu, Karahasan uvjerljvo opisuje život u Perziji.


Trilogiju čine romani „Sjene smrti“, „Utjeha noćnog neba“ i „Miris straha“, Anadolija

Biblioteka sedmičnog časopisa Stav, izdavača Simurg Media d.o.o, javnosti je u ponedjeljak navečer u Sarajevu predstavila svoje prvo izdanje – trilogiju „Što pepeo priča“ bosanskohercegovačkog književnika i predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana.

Promocija je održana u Bošnjačkom institutu, Fondacija Adila Zulfikarpašića, čija sala je bila puna zaljubljenika književnog djela Karahasana.

Autor je prisutnima čitao odabrane odlomke iz promoviranog djela, a ulogu moderatora promocije imao je glavni urednik biblioteke Stav, Filip Mursel Begović, javlja Anadolija.

O djelu su prisutnima govorili njegovi recenzenti Alma Sarajlić i fra Mile Babić, koji su istakli da je ova Karahasanova trilogija zasigurno remek-djelo i formom i sadržajem, a da je sadržana od tri romana o glavnom junaku mistiku Omeru Hajjamu i to „Sjene smrti“, „Utjeha noćnog neba“ i „Miris straha“.

Univerzalni odgovori

Promotori su naglasili da ovo djelo karakteriziraju konkretni i univerzalni odgovori autora na brojna pitanja, a da ga krasi jednostavno narativno pripovijedanje i uvjerljiv historijski opis života u Perziji u kojoj se odvija radnja romana.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu.

Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu i Berlinu.

Knjige su mu prevedene na 15 jezika. Između ostalog, napisao je romane: „Istočni divan“, „Šahrijarov prsten“, „Sara i Serafina“, „Noćno vijeće“, knjige pripovjedaka „Kuća za umorne“ i „Izvještaji iz tamnog vilajeta“ te knjige eseja „O jeziku i strahu“, „Dnevnik selidbe“, „Knjiga vrtova“.

Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: