Ruski tenk Armata i kao robotsko vozilo

12 06 2015

Armata ima novi tip oklopa, za koji kreatori kažu da je značajno otporniji na pogotke, te aktivni sistem odbrane.

Rusija je Armatu predstavila na nedavnom obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, AP

Rusija je Armatu predstavila na nedavnom obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, AP

Ruski tenk nove generacije “Armata T-14”, koji bi trebao postati okosnica oružanih snaga nacije u predstojećim godinama, može prerasti u potpuno robotsko vozilo koje samostalno djeluje na bojnom polju.

Kupola s daljinskim upravljanjem, kompjuterizirano upravljanje, modularni dizajn, superiorna zaštita i snažan top su neke od ključnih karakteristika novog ruskog ratnog stroja, prenosi AP.

“Armata” je, naime, revolucionarni tenk jer raspolaže kupolom na daljinsko upravljanje i unutarnjom kapsulom za posadu, koja je izolirana od skladišta streljiva i rezervoara goriva, što bi moglo značajno povećati šanse za preživljavanje posade ukoliko je tenk pogođen.

Dok su prethodni ruski tenkovi niskom siluetom i kompaktnim dimenzijama ugrožavali udobnost posade, “Armata” je značajno veći i teži tenk.

Njegovi projektanti navode da su poseban naglasak stavili na ergonomiju, tako da se čak i vrlo visoki vojnici u njemu osjećaju udobno dok je jedan od konstruktora istaknuo kako je tenk “ugodan i lak za vožnju kao suvremen terenski automobil”.

Kao kompjuterska igra

“Armata” raspolaže digitalnim sustavom kontrole koji usmjerava njegovo kretanje, prati ciljeve i aktivnosti obrambenog sustava tenka što oslobađa posadu rutinskih zadataka i omogućava im da se usredotoče na ključne borbene funkcije.

“Za posadu to je kao kompjuterska igra”, rekao je jedan od projektanata Ilja Demnčenko.

Glavni projektant Andrej Terlikov, istaknuo je kako bi nove tehnologije, koje su ugrađene u tenk, mogle u budućnosti dovesti do izgradnje potpunog robotskog vozila, koje bi automatski djelovalo na bojnom polju.

Tenk je dio obitelji novih oklopnih vozila izgrađenih na jedinstvenoj platformi, čija se struktura zasniva na zamjenjivim modulima što smanjuje troškove proizvodnje i ostavlja prostor za dalji razvoj.

“Obitelj” tenkova Armata uključuje teško pješačko oklopno vozilo, koje ima istu razinu zaštite kao i tenk, kao i razne pomoćne strojeve.

Aktivni sistem zaštite

“Armata” nudi novi tip oklopa, za koji njeni kreatori kažu da je značajno otporniji na pogotke, a vozilo je zaštićeno unaprijeđenom verzijom reaktivnog oklopa koji eksplodira prema vani ukoliko ga pogode kako bi spriječio projektil da prodre do glavnog sloja oklopa.

Novi ruski borbeni stroj opremljen je i tzv. aktivnim sustavom zaštite, te ima vanjski perimetar obrane. Kada sustav detektira neprijateljski projektil, on ga gađa kako bi ga uništio ili skrenuo s putanje.

Trenutna verzija “Armate” je opremljena standardnim topom kalibra 125 milimetara, poput dosadašnjih tenkova, koji mogu da ispaljuju i granate i rakete.

Projektanti poručuju da znatno snažniji top kalibra 152 milimetara može lako da se ugradi u “Armatu” u budućnosti iako, kako ističu, za time još uvijek nema potrebe.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: