Dodik najavio: Referendum je 2018., tražit ćemo otcjepljenje

25 04 2015

Deklaracija koju je predstavio Dodik nosi naziv “Republika Srpska – slobodna i samostalna”. U njoj se pojašanjava i kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati

d214389a22741d1ee9551

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika najavio je referendum o otcjepljenju Republike Srpske. Putem deklaracije otkrili su da bi se on mogao održati 2018. godine, javlja Al Jazeera.

– Ako do 2017. godine ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije RS-a u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, u 2018. godini, Republika Srpska će provesti referendum o svom statusu. Prijedlog će biti – samostalna država – rekao je Milorad Dodik na Saboru svoje stranke u Istočnom Sarajevu.

Deklaracija koju je predstavio Dodik nosi naziv “Republika Srpska – slobodna i samostalna”. U njoj se pojašnjava i kako bi razdruživanje u BiH trebalo izgledati:

– Na osnovu rezultata referenduma, organi vlasti RS predložit će drugom entitetu Federaciji BiH mirno razdruživanje i obostrano priznanje. Na prostoru BiH, od tada samostalnih država, formira se Unija država BiH, s otvorenim granicama, slobodnim kretanjem ljudi i roba. Nakon samostalnog statusa, RS bez odlaganja traži pristupanje Europskoj uniji uz prihvaćanje njenih pravnih tekovina.

24sata.hr,
Autor: Andro Bernardić

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: