AMRA BAKŠIĆ ČAMO I IGOR ČAMO: Gosti u Macinoj i Avinoj kući

13 04 2015

GRACIJA

Producentica Amra Bakšić Čamo i kompozitor i aranžer Igor Čamo nisu svojevoljno odlučili imati psa i mačku: Ava i Maca su odabrali njih! Prvi je stigao mačak Maca. Jednog ljeta, dok se Igor odmarao u ležaljci u bašti njihove kuće u sarajevskom naselju Soukbunar, dolutalo je malo mače i zaspalo mu u naručju.

U kuću se prvi uselio Maca Komšija, a onda je stigla i Ava

Bez obzira što su se on i Amra “čvrsto” dogovorili da će mače živjeti vani, a oni će ga povremeno hraniti, ili će, u najboljem slučaju, spavati u podrumu, mačak je ušao u kuću. I danas je, zapravo, to njegova kuća. “Što se njega tiče, mi smo njegovi gosti”, kroz smijeh govori Amra. Pridošlicu su isprva nazvali Komšija jer je stigao iz komšiluka, no ime se nije pokazalo praktičnim jer su se na njega češće odazivale komšije nego mačak, pa je nazvan Maca Komšija.

A onda se, prije tri godine, pred njihovim vratima pojavilo šestomjesečno čupavo pseto. Amra i Igor su narednih mjesec dana tražili Avine vlasnike, jer je oko vrata imala ogrlicu, a potom i nudili prijateljima na usvajanje. “Kad je došla ozbiljna ponuda, shvatili smo da je odavno naša”, kaže Amra. “Trebalo joj je vremena da odluči da uđe u kuću: bila je isprepadana, plašila se ljudi, nije znala mahati repom, bježala od ogrlice.” Ava je mješanka s krznom pudlice, što je Amri, alergičnoj na pseću i mačju dlaku, bilo lakše za navići se. I mada je sada više alergična na Macinu dlaku, iz ljubavi prema mačku nerado će to priznati.

Sa malenom menažerijom Igor provodi više vremena budući da radi kod kuće. Dok sklada muziku za filmove, Maca mu nerijetko spava u krilu, a Ava zna biti čest gost u produkcijskoj kući Pro.ba, gdje radi Amra, te ima svoje mjesto na kauču u njenoj kancelariji. Življenje sa životinjama neizbježno donese i pokoju nepodopštinu, što je Amra osjetila na vlastitoj koži, tačnije – na cipelama. “Ava je u našem krugu prijatelja poznata po tome što je pojela cipele koje sam kupila za crveni tepih, za premijeru filma u Berlinu, dan prije putovanja. Poslužila se direktno iz kutije.” Maca je, opet, Igoru priredio prilično nezgodnu situaciju: od straha što odlazi veterinaru, upiškio se, što ne bi bio toliki problem da nije sjedio Igoru u krilu, a on bio na putu za aerodrom u porodičnom automobilu. A kako Ava podnosi Macu i obratno? “Eh, nekada se vole, sjede i leže s Igorom na kauču, gledaju filmove, spavaju u istoj sobi. A nekad su kao pas i mačka, s tim da, makar kod nas, mačak uvijek pobijedi. Serijom karate udaraca po njuški protivnika, sredi psa deset puta većeg i težeg od sebe.”

Izvor: Gracija.ba,
Gracija br. 259,
13.04.2015.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: