PROGLAS CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Privesti pravdi krivce za nezakonit upis crkvene imovine na SPC

31 03 2015

PROGLAS CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Crnogorskoj javnosti, crnogorskim javnim, kulturnim i naučnim radnicima, ambasadama stranih država i Evropske unije i predstavnicima međunarodnih institucija u Crnoj Gori povodom uzurpacije i nezakonitog upisa većeg dijela crkvene imovine na Beogradsku patrijaršiju.

vladika
Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo

Crna Gora je priznata kao suverena i nezavisna država na Berlinskom kongresu 1878. godine. Nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine ju je anektirala Srbija i podvrgla svom suverenitetu kao dio njene teritorije. Dvije godine kasnije, 14. jula 1920. godine srpski kralj Aleksandar Karađorđević je dekretom anektirao Crnogorsku Srpskoj crkvi. Ali nijednim aktom nijesu osporena niti poništena vlasnička prava države, sela, bratstava i plemena nad crnogorskim crkvama i manastirima, niti je srpska država u njih dirala.

Tako je bilo sve do sredine devedesetih godina prošloga vijeka kada je Srpska crkva, u neredovnim političkim okolnostima, koristeći se silom vojske stacionirane na našoj zemlji, koja joj je bila lojalna, korupcijom, ucjenama i prijetnjama isposlovala upis dijela crkvene imovine na njenu cetinjsku filijalu. U maju 2006. godine, Crna Gora je obnovila državnost, posljedično treba da svu nezakonito upisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju povrati u pređašnji vlasnički status i ponovo uzakoni u državno vlasništvo. Da bi to spriječila Srpska crkva, podržana od beogradskih centara moći, po drugi put se služi prijetnjom, korupcijom i ucjenama.

Poznati i zakoniti načini sticanja imovine su: kupovina, nasljeđe, poklon ili odluka državnih organa. Srpska crkva crkvenu imovinu, koju je uzakonila na sebe nije stekla na bilo koji od ova četiri zakonita načina.

Stoga se obraćamo svim pomenutim u ovom proglasu da podrže i ohrabre Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore – Odjeljenje za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina – da istraje u namjeri da krivce privede pravdi i pokrene postupak za povraćaj imovine u pređašnje vlasničko stanje.

Njegovo blaženstvo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo

 

 

crnogorskapitanja.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: