Građani štite stećke od propadanja

10 03 2015

Kad bi se bolje obradili i očistili, stečci bi vidljivije otkrili čuvene prikaze, pa i imena svojih klesara.

 

 

Srednjovjekovni nadgrobni spomenici postali su zanimljivi istražiocima u drugoj polovini prošlog vijeka. Veliki broj izložen je propadanju, a često je spomenike ugrožavao i sam čovjek. Ali, svjesniji vrijednosti, ljudi su počeli da ih štite, i bez vlasti.

Znak otvorene ruke, dobrodošlica sa srednjovjekovnih stećaka na ulazu u Radimlju. Najpoznatija je to i najzaštićenija nekropola stećaka – iako je prije nekoliko godina prašinu digla gradnja privrednih objekata, pa i jednog novog spomenika u neposrednoj blizini. Nekropola je bila ugrožena i puno ranije. Ravno kroz nju provedena je regionalna cesta. Sada je to ograđeni i uređeni lokalitet, za pola eura dostupan znatiželjnim gostima.

„Stolac je bogat stećcima, ima ih oko tri tisuće. Za razliku od Radimlje, ostali su teže dostupni u zabačenim dijelovima stolačlog kraja. Petnaestak kilometara vožnje seoskim cestama vodi nas u Boljune. Ovdje je sačuvano duplo vise stećaka. Zaštititli su ih sami mještani, odnedavno organizirani i u udrugu“, priča Maja Lopin iz Javne ustanove „Radimlja” Stolac.

Stećci kako nadahnuće

„Kad bi se bolje obradili i očistili, stečci bi vidljivije otkrili čuvene prikaze, pa i imena svojih klesara, zvanih kovači ili dijači. Ovdje su radili najpoznatiji“, kaže Marinko Šutalo iz udruge “Neveš”.

Stećke je promovirao i njima bio nadahnut Mehmedalija Mak Dizdar, čuveni pjesnik iz Stoca. Motivi stećaka danas krase njegovu hižu u rodnoj kući u Stocu.

“Njegovo najpoznatije i najznačajnije djelo je Kameni spavač, gdje on direktno inspirisan natpisima sa stećaka, koje je prikupljao godinama, također i naučno ih izučavao, na osnovu toga je stvorio Kameni Spavač“, objašnjava Gorčin Dizdar, predsjednik Fondacije „Mak Dizdar“.

Kako je objašnjavao Mak – stećak je kamen, ali i riječ, smrt, ali i život. Ujedno i prošlost i budućnost, govorio je pjesnik.

Sada, moguće, budućnost u popisu spomenika bogatog naslijeđa svijeta.

Izvor: Al Jazeera

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: