Roman „Poslednja reč“ Hanifa Kurejšija u knjižarama

28 11 2014

Izdavačka kuća Booka objavila je roman „Poslednja reč“ velikog savremenog britanskog pisca Hanifa Kurejšija koji se proslavio kultnim naslovima „Crni album“ i „Buda iz predgrađa“.

Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se više ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.

Mladi pisac Hari prihvata ponudu sumanutog izdavača Roba da napiše biografiju koja bi osvežila Mamunovu karijeru i bankovni račun. On se iskreno divi velikom umetniku i želi da otkrije istinu o njegovom životu. Rob pak traži ogoljeniju istinu, pikantnu priču o seksu i skandalima koja bi dospela na naslovne strane. A Mamun u međuvremenu traga za istinom na sasvim drugom mestu.

Hari i Mamun počinju da odmeravaju snage, ali čija će reč biti poslednja?

U toj borbi za nadmoć, na površinu isplivavaju pitanja ljubavi i žudnje, odanosti i izdaje, i jaz između staračke slabosti i mladalačke bahatosti. Demoni prošlosti obojice aktera prete da sruše ionako krhku građu njihovog odnosa.

Hanif Kurejši je napisao priču koja pršti od mladalačkog poleta, istovremeno urnebesnu i dirljivu, vajldovski lucidnu, prepunu sočnih dijaloga i replika za pamćenje u kojoj reči imaju snagu da promene svet.


Hanif Kurejši

Hanif Kurejši se rodio i odrastao je u Kentu. Završio je filozofiju na Kings koledžu u Londonu. Za drame Outskirts Borderline dobio je 1981. godine nagradu „Džordž Devin“, a za scenario za film Moja lepa perionica (1984) nominovan je za Oskara. Njegov roman Buda iz predgrađa dobio je 1990. godine Vitbredovu nagradu za najbolji prvi roman. Roman je kasnije adaptiran u BBC-jevu TV-seriju za koju je zapaženi soundtrack napisao Dejvid Bouvi.

Svojim drugim romanom Crni album potvrdio se kao jedan od vodećih savremenih britanskih pisaca. Treći roman Intimnost, objavljen je 1998, a film istog naslova, zasnovan na romanu i kratkim pričama, u režiji Patrisa Šeroa osvojio je 2001. godine Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu. Među njegova poznata dela ubrajaju se i romani Telo i Nešto da ti kažem.

Kurejšiju je dodeljena francuska titula viteza Reda umetnosti i književnosti, kao i orden Britanskog carstva za doprinos književnosti. Njegova dela su prevedena na trideset šest jezika, a 2010. godine dobio je nagradu „Harold Pinter“, koju dodeljuje međunarodni PEN.

Izvor: citymagazine.rs


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: