ROGATICA DO KRAJA RATA BEZ MUSLIMANA

24 11 2014

HAG/DEN HAAG | 12.11.2014.
12

Sveto Veselinović, svjedok odbrane Ratka Mladića

Bivši član rogatičkog Kriznog štaba Sveto Veselinović opisao period kada su tu opštinu vojno kontrolisali Muslimani, a kada je upitan o zločinima koje su počinili Srbi dok je on bio lokalni funkcioner, odgovarao je da o tome ništa ne zna ili da je saznao tek nakon rata. Setio se, doduše, da na do kraja sukoba u gradu nije ostao “skoro nijedan Musliman”.

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, ratni funkcioner kriznog štaba srpske opštine Rogatica Sveto Veselinović je za početak sukoba optužio rogatičke Muslimane, negirajući da je znao za zločine koje su počinili Srbi.

U izjavi koja je uvedena u dokaze Veselinović je naveo da je lokalni krizni štab formiran sa ciljem da se opština podeli po nacionalnom principu i tako “izbegne sukob”. Pregovori su, međutim, propali kada je u Rogatici ubijen srpski policajac Draženko Mihajlović, što je, kaže, uzrokovalo sukobe u kojima su uže jezgro grada prvo zauzeli Muslimani, a onda se pod srpskim pritiskom ubrzo povukli. Ostavili su, tvrdi, razoren grad.

U dokaze je uveden video snimak koji je svedok svojom kamerom zabeležio po ulasku u Rogaticu nakon povlačenja muslimanskih jedinica. Na njemu se vide devastirani lokali sa razbijenim izlozima, spaljene kuće i zgrade u centru grada. Vidi se i srušena džamija, a u njenoj blizini mitraljesko gnezdo, koje po svedoku “može upućivati” na razloge zašto je džamija gađana.

U unakrsnom ispitivanju tužilac je ukazao da su od početka srpske uprave u Rogatici počinjeni brojni zločini nad Muslimanima. Recimo, u logoru “Rasadnik” su, po dokazima optužbe, ljudi mučeni, seksualno zlostavljani, odvođeni i ubijani. Svedok priznaje da se to mesto nalazilo na putu od njegove kuće do kriznog štaba, ali tvrdi da tamo nikad nije zalazio. Na opasku da je zaobilazio Rasadnik da ne bi gledao zločine nad zatočenicima, svedok se osmehnuo i rekao da to nije tačno. Kaže da tada nije znao za zločine, već je samo od brata koji je bio vojnik čuo da su zatvarani srpski dezerteri i muslimanski ratni zarobljenici.

Ne zna ni za zločine nad ljudima zatočenim u srednjoj školi “Veljko Vlahović”, a čuo je samo da su muslimanski “lojalni civili” pozivani da se tamo sklone od ratnih dejstava. Zna, doduše, da je grupa Muslimana odvedena van Rogatice i da su streljani na granici sa opštinama Sokolac i Han Pijesak. I za to je, doduše, saznao tek nakon rata, a čuo je da su neki Srbi za taj zločin i osuđeni.

Za kraj, tužilac je pitao da li je tačno da po završetku rata u Rogatici nije ostao “skoro nijedan Musliman”, a svedok je kratko odgovorio: “Tako je”.

Dobar deo današnjeg glavnog ispitivanja protekao je na zasedanju zatvorenom za javnost. Pre Veselinovića, iskaz u odbranu Ratka Mladića okončao je bivši član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Trifko Komad.

Izvor: sense-agency.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: