R. Cerović: Namjerno zaglupljivanje naroda

19 08 2014

montenegro-flag

Piše: Rajko Cerović

 

Opet Amfilohije nastupa sa još jednom kapitalnom glupošću: Da se nije desila istraga poturica ovdje danas ne bi bilo ni uva pravoslavnog. Otprilike tako, a možda je, po običaju, još gluplje formulisao.

Srpska pravoslavna crkva, kad je riječ o opštoj kulturi, nikad nije otišla dalje od čobanskog svjetonazora. Ona i danas metaniše i kadi nepostojećem Milošu Obiliću, pozdravlja nepostojeću istragu poturica, izmišlja kako kosti njome izmišljenih mučenika mirišu svetim mirom itd. Kako je katolička crkva, uz sve svoje navodne „tajne“ i naravno manipulacije uvijek bila daleko pismenija. Gotovo sve do čega je došla nauka katolicizam poštuje. Jedino mit o stradanju Hrista, naravno, još intenzivno živi. Sve ostalo od nekada neprikosnovenih dogmata davno je dovedeno u pitanje.

Mitropolit Amfilohije, kao tobože jedna od udarnih intelektualnih pesnica u SPC, ne razumije se čak ni u geografiju Crne Gore. Glupost o istrazi poturica izgovara na Sinjajevini, kod crkve Ružice, iz koje svake godine na Ilindan istovari po jedan novi blef. Čak da je istrage i bilo ona se nije mogla odnositi na Sinjajevinu i uopšte njoj pripadajući dio Crne Gore. Bila bi izvršena samo u slobodnoj četvoronahijskoj Crnoj Gori, a ne na tada legitimnoj turskoj teritoriji kojoj je pripadala i Sinjajevina. Glavno je da se nešto melje i tobože propovijeda, nije bitno koliko glupo! Držati svoje vjernike na što nižem intelektualnom stupnju, dakle čobanskom nivou, najveći je uspjeh Srpske pravoslavne crkve, posebno u Crnoj Gori.

Srpska pravoslavna crkva, koja nikada u svojim redovima nije imala poznatijih intelektualaca; još se čak kune u vladiku Nikolaja Velimirovića, istaknutog javnog obožavatelja Hitlera i nacizma, jednostavno odavno intelektualno zaostaje, i u podrazumijevajućim crkvenim relacijama, trudeći se da bude bliže svojim po mogućnosti što neobrazovanijim vjernicima. Samo još oni koji vjeruju u istorijsku realnost istrage poturica idu za rečenim srpskim mitropolitom. Ili oni koji još uvijek smatraju da nije trebalo mijenjati naziv Nemanjina obala. Nema tu, posebno kod one poznate litije do takozvanih Sastavaka, nikakvog vjerskog poriva. Naprotiv, riječ je ne o vjeri nego politici. A kad se može nekažnjeno lupati o istrazi poturica, onda nije čudno da u istoj govoranciji Amfilohije vrijeđa drugu vjeru, i to ne neku moguću sektu, nego jednu od tri velike monoteističke religije.

Gospodin Fejzić, kao starješina Islamske vjerske zajednice u Crnoj Gori s pravom se pita zbog čega se niko ne ograđuje od sličnih Amfilohijevih istupa. Ograđuje, gospodine Fejziću, i te kako. Ograđujemo se još od 1990. godine od kad je Amfilohije stupio na cetinjski vladičanski tron. Morate znati da Amfilohije nije crnogorski mitropolit, odnosno nije mitropolit nacionalnih Crnogoraca. On je mitropolit DPS-a, posebno šefa države Crne Gore koji je spreman da tvrdi kako Amfilohije nikada nije negirao crnogorsku naciju. Nije nego! Ubuduće, na Amfilohijeve istupe ne upućujte proteste crnogorskoj javnosti. Upućujte ih predśedniku Vujanoviću koji je, očigledno, za to najmjerodavniji. Razumije se i u kanone?! .

Dobro znate da se naša vlast stalno kune u vjersku i nacionalnu toleranciju u Crnoj Gori. Da nije Amfilohija kome je sama vlast odobrila izgradnju limene crkve na Rumiji – rekli bismo s pravom. Uostalom, za koju drugu svrhu osim za sprdnju sa vjerskom tolerancijom u Crnoj Gori je izgrađena ta tobožnja bogomolja na Rumiji? Nije vam za vrijeđanje Islama kriv Amfilohije koji je za sebe kod vlasti davno izvojevao pravo na neuračunljivo ponašanje. Uostalom, vlast ga je, za čitavih četvrt vijeka od kada je zasio u Cetinjski manastir, takvog odgajala. Dakle, nije kriv Amfilohije nego vlast. Valjda ste se za dvadeset i pet proteklih godina u to mogli uvjeriti. Nije važno što istrage nije bilo. Važno je da bi je danas srpski mitropolit na cetinjskom tronu rado izvršio. Opet, vjerovatno, bar za vlast, ne bi bio kriv?!

crnogorskapitanja.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: