Islamska zajednica uputila protestnu notu Vatikanu zbog dočeka Kordića

13 06 2014

U povodu dočeka bivšeg potpredsjednika i člana Predsjedništva tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića kojeg su prošle sedmice organizirali određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve, kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH uputio je danas protestnu notu Ambasadi Vatikana u Sarajevu, saopćeno je danas iz Rijaseta IZ BiH.

Dario Kordić

Dario Kordić

U noti se izražava “zaprepaštenje Islamske zajednice ovakvim postupkom visokih funkcionera Katoličke crkve i traži pojašnjenje takvog postupka”.

Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. Haški sud ga je osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini.

Optužnica protiv njega i njegovih saradnika podignuta je 10. novembra 1995. godine. Kordić i još devetorica bosanskohercegovačkih Hrvata (tzv. viteška grupa) dobrovoljno su otišli u Haag 6. oktobra 1997. Suđenje je počelo 1999. a okončano je krajem februara 2001.

Haški sud proglasio je Kordića krivim i osudio ga pravomoćno na 25 godina zatvora. To je dosad najviša izrečena kazna nekom političkom dužnosniku u BiH. Kaznu od 2006. godine služi u austrijskom zatvoru Karlau u Grazu.

Veliki dio hrvatske javnosti u BiH vjeruje u njegovu nevinost.

Kordić je služio kaznu zbog kršenja običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.

izvor(i): klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: