Operacija Lutka: Podignuta optužnica protiv 32 osobe za organizirani kriminal

28 08 2013

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu Lutka. Optužnica se odnosi na jednu od najvećih organiziranih kriminalnih grupa u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Optuženi se terete za organizirani kriminal, u vezi sa više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv ukupno 32 osobe, u okviru predmeta protiv Darka Eleza i drugih. Ovi optuženi se terete za neka od najtežih krivičnih djela organiziranog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina, na području Bosne i Hercegovine.

Optuženi se, između ostalog, terete za:

– teško ubistvo Vladimira Mačara, na Palama, u januaru 2008. godine, putem eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo. Ovom prilikom ubijen je Vladimir Mačar, smrtno je stradala još jedna osoba, Milan Vlaškić, a teško je ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin, koji je od povreda preminuo, a više osoba je ranjeno.

– teško ubistvo Borisa Govedarice, počinjeno u augustu 2007. godine, kod tržnog centra u Lukavici. Ubistvo je izvršeno pucanjem iz automaskog oružja, odnosno iz dvije automatske puške, u žrtvu sa više od 15 metaka, što je dovelo do trenutne smrti. Ubistvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici čime je izazvana velika opasnost za sigurnost građana.

– teško ubistvo Zorana Goluba u augustu 2008. godine, u caffeu “Sport“ u Istočnom Sarajevu. Navedeni je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dvije automatske puške ispaljeno više od 40 metaka, čime je osim ubistva, izazvana velika opasnost po živote svih prisutnih osoba.

– dogovor, planiranje i dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, počinjena tokom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva, pucanjem iz vatrenog oružja na Đorđa Ždralu, koji je prilikom prvog pokušaja ubistva, teško ranjen sa više hitaca iz vatrenog oružja.

– pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, u iznosu od 2,2 miliona eura (oko 4,4 miliona KM), koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu, u junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

– pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u augustu 2005. godine, na području Han Pijeska, presretanjem vozila koje je prevozilo novac, kada je otuđeno oko 1,8 miliona KM.

– pokušaj pljačke novca iz Nove banke a.d. Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005. godine, u iznosu od oko 2,2 miliona KM, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše, nakon čega su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

– pljačku oko 670.000 KM, iz Pošte 2 u Sarajevu, u junu 2009. godine, kada je u oružanoj pljački otuđen novac pošte, te su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili.

Ovom optužnicom, rasvjetljeno je pet nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava, koje su više godina bile nerazjašnjene, te je angažmanom Tužilaštva BiH, ostvaren pomak u otkrivanju i procesuiranju počinitelja.

Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije, često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima, sa oznakama policije, koja asocira na policijske uniforme i opremu.

Optuženi u ovom predmetu, se terete da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, sa jasno podijeljenim zadacima i ulogama, počinili niz teških krivičnih djela, sa ciljem sticanja nezakonite imovinske koristi, kao i teška ubistva koja su izazvala teške posljedice za sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Krivična djela koja je počinila ova organizirana kriminalna grupa, izazvala su posljedice na područje cijele BiH i susjednih zemalja. Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji.

U ovom predmetu ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa tužilaštvima i sudovima u Srbiji, kao i pravosudnim i policijskim institucijama Republike Srbije i rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru predmeta kodnog naziva Lutka optuženi su:

– Elez Darko (1980.)
– Cvijan Bojan (1976.)
– Dorić Benan (1969.)
– Mandić Davor (1974.)
– Minić Branimir (1984.)
– Pandurević Vladimir (1980.)
– Ljubibratić Vaso (1975.)
– Ramić Muhamed (1973.)
– Robović Sead (1980.)
– Ahmetspahić Edin (1978.)
– Elez Davor (1977.)
– Lalović Ljubiša (1976.)
– Krajišnik Marko (1978.)
– Tošić Slobodanka (1986.)
– Ćato Himzo (1972.)
– Vukosavljević Dejan (1978.)
– Tahirović Nermin (1976.)
– Kajević Elvira (1972.)
– Kajević Azim (1967.)
– Kajević Mehmed (1963.)
– Zlatić Elvis (1983.)
– Ahmetspahić Admir (1980.)
– Vujičić Dragan (1977.)
– Parađina Vladan (1977.)
– Jevtović Dragan (1977.)
– Halilović Benjamin (1970.)
– Mitić Milan (1960.)
– Obućina Dragan (1977.)
– Kurbegović Anes (1973.)
– Vesković Milosav (1978.)
– Bobar Slaviša (1978.)
– Mičić Mladen (1975.)

Trojica navedenih optuženih, Cvijan, Lalović, i Vukosavljević, u vrijeme izvršenja krivičnih djela, bili su uposlenici SIPA, Granične policije BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH sa obimnim dokaznim materijalom u 20 registratora, sa oko 500 dokaza u pisanom obliku, koji su prikupljeni tijekom višegodišnje istrage u ovom predmetu.

klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

12 11 2016
Detalji predmeta “Lutka”: Najveća zločinačka organizacija u BiH, milionske pljačke i teška ubistva | hamdočamo

[…] timovi SIPA-e i Tužilaštva BiH su na operaciji “Lutka” počeli raditi sredinom 2011. godine u najvećoj […]

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: