KAD GOST POČNE BOSANSKU HISTORIJU BESRAMNO DA KRADE!

27 08 2013

Dok je Velikomuslimanima očito nešto drugo na pameti, Velikosrbi i Velikohrvati historiju starosjedilačkog stanovništva Bosne zavoljeli su više od svoje vlastite!

matej

Piše: Hamdo Čamo

Historija Bosne prepuna je krađa ‘i s lijeva, i desna’. Bosanskoj historiji, njenim lokalitetima, plemićkim porodicama, gradovima, (stavljanjem prefiksa srpski/hrvatski) permanentno se krade historijska zbilja i istina, i ako se nastavi takvom brzinom, uskoro niti jedna od njih neće ostati većinskom domicilnom bosanskom narodu koji (ako i ne misli), zadnjih se stoljeća ponaša tako, kao da mu je svejedno?!

Urgentna je potreba glasnijeg saopštavanja, da većinska ‘Bosanska kultura’ nikako nije Srbijanska/Pravoslavna, Hrvatska/Katolička, niti je ona Bošnjačka/Islamska (mada je faktički ona – zbog javnog negiranja, samoodricanja vođa i predstavnika ‘većine kostitutivnih’ – ostala njen jedini iskreni štićenik i nasljednik) i da je ona uvijek bila i ostaje ono što jeste – bosanska imovina, bosansko kulturno blago – na kraju, imovina i kulturno blago starih Bošnjana i svih onih koji se tako osjećaju.

U historijskoj dokumentaciji, ne ubrajajući historijske falsifikate, kao i na novcu bosanske države (o čemu postoje čvrsti dokazi), nikada nije stajala odrednica – Srbijanski, Hrvatski, Crnogorski, već samo, uvijek i isključivo odrednica – ‘Bosanski’.

Dr. Ibrahim Pašić više je puta ‘glasno i jasno’ u svojim javnim radovima pisao i intervjuima upozoravao: „Bosna se uporno nastoji prikazati kao katolička/pravoslavna zemlja u kojoj su Bošnjaci strani element!?“ Poziv na šire javne rasprave ostao je ‘kao pucanj u prazno’, na svim javnim talasima i frekvencijama do danas vlada sveopšti muk!

Vrijedno kratkog, ali i historijskog pomena jeste nemušto ćutnja štovanog bića bosanskog domaćina koji „nijemo gostima olakšava“ da mu se u vlastitoj sredini, često preblizu bosanskih vladara nalaze tuđinci, vjernici i opredijeljenici tuđih vladara i poslodavaca, koji koristeći se merhametli bosanskim habitusom, u svojim samostanima neometano tvore ideju historije Bosne, drugačije od one koja stvarno jeste. Poruka u javnosti ne može dovoljno biti glasnije i jasnije izrečena, da treba prestati bosansko nazivati ‘srpskim / hrvatskim’, da je lopovskog ponašanja dosta, dosta je besramne krađe identiteta bosanskih kraljeva, bosanskih kraljica, bosanskih plemićkih porodica, bosanske historije, bosanke kulture, bosanskog jezika i bosanskog identiteta!

Licemjerno, nimalo junački, još manje pohvalno je krasti i ugrožavati ‘svebosansko‘, a potom izjavljivati i odašiljati poruke pune nada u (skore) iskrene dobrosusjedske odnose. Bosna je doživjela već više puta da isti takvi nakon izjava iz nje iznesu njeno umjetničko i historijsko blago koje završi na crnom tržištu, historijskim muzejima u kojima su eksponati bosanske državnosti: pisma, ploče, pečati, novac, duhovna, kulturna, javna, državna i druga imovina.

O vjekovnom ćutanju u vlastitim redovima još nije sve i konačno rečeno, i potrebno je što hitnije buđenje radi zauzimanja vlastitog stava koji ne smije da ide u korist nacionalističkih težnji, već samo i jedino u korist jedne jedine domovine, tisućljetne Bosne i Hercegovine.

Grad Herceg-Novi s pravom podiže spomenik u čast bosanskog kralja Tvrtka I i s pravom slavi svog utemeljitelja grada, dok građani BiH, većina bosanske orijentacije, naučne, kulturne, vjerske, političke i druge inteligencije, ćuti i okreće glavu.

Na kraju, Bosna nije imala samo ‘goste sa strane’ već i vlastite Goste koji nisu baš uvijek bili silno pošten puk ipak, razlika između domaćeg i stranog gosta mjeri se, bilo i ostalo, miljama – drugim i drugačijim aršinom.

Zašto je to tako, na iznenađenje mnogih, ostala je do danas velika nepoznanica?!

27.08.2013.

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: