Zašto ste nam prešutjeli Island?

19 08 2013

island-178758_600x220

Nikakvih vijesti sa Islanda, je li? Kako to da se prekida program čak i kad muha proleti u, recimo, Egiptu ali nemamo nijedne udarne vijesti o tome što se događa na Islandu? A na Islandu, ljudi su natjerali vladu da podnese ostavku, glavne banke su nacionalizirane, odlučeno je da se ne plaća dug Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, zbog očajne državne finansijske politike, a okupljeno je i javno vijeće koje sastavlja novi ustav. I sve navedeno je napravljeno na potpuno miran način.

Cijela revolucija protiv sila koje su kreirale aktualnu globalnu krizu provedena je tiho i to je valjda razlog što o svemu nije brujala javnost, niti je cijela situacija eskalirala u medijima tokom protekle dvije godine. A što bi se dogodilo kad bi se i ostalo stanovništvo Evropske unije poslužilo ovim primjerom? Šta bi se desilo kad bi stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država uzelo islandski prevrat za primjer djelovanja?

Sažetak činjenica o revoluciji na Islandu Islanđani na referendumu za nove autore ustava

Glavna državna banka je nacionalizirana 2008. godine. Islandska valuta Krona je devalvirana, a burza obustavljena. Zemlja je u bankrotu. Građani su protestirali ispred parlamenta i uspjeli su se izboriti za nove izbore zbog čega su premijer i cijela vlada podnijeli ostavku. Zemlja je u očajnoj ekonomskoj situaciji. Zakonodavac predlaže isplatu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj kroz rate od 3,500 miliona eura, koje će tokom narednih 15 godina Islanđani plaćati na mjesečnoj bazi, sa kamatom od 5,5 posto. Islanđani izlaze na ulice 2010. godine, i zahtjevaju referendum. U januaru 2010. godine, predsjednik osporava dalje plaćanje duga i najavljuje narodni miting. U martu je na referendumu glasovima 93 posto Islanđana donesena odluka otkazivanja isplate duga.

U međuvremenu, vlada je inicirala istragu kojom će pred lice pravde biti izvedeni odgovorni za krizu u zemlji, a mnogi visoki dužnonici i bankari su uhićeni. Interpol izdaje naredbe koje sve uključene u kriminalnu hobotnice tjera da napuste zemlju. Tokom ove krize izabrano je vijeće koje će ispisati novi Ustav, a na osnovu saznanja iskušenih u prethodnom periodu, a koji će biti zamjena za dotadašnji (kopija Ustava Danske!).

Protest-protiv-korupcije-Island-2009

Protest protiv korupcije – Island 2009

Protest protiv korupcije (Island, 2009)

Od 522 kandidata je izabrano 25 građana koji nisu imali nikakve veze sa politikom. Sve što je trebalo za kandidaturu je punoljetstvo i 30 različitih potpisa. Ustavno vijeće je počelo rad u februaru 2011. godine, da bi prezentiralo predložak zasnovan na preporukama dobivenim od različitih skupština iz cijele zemlje. Predloženi ustav mora odobriti i usvojiti važeći Parlament kao i onaj čiji će sastav biti poznat nakon narednih legislativnih izbora.

Što su Islanđani uradili – mirnim putem

  • natjerali su cijelu vladu da podnese ostavku
  • nacionalizirali su banke
  • izglasali referendum kako bi građani odlučili o ekonomskoj budućnosti
  • pozatvarali odgovorne za krizu
  • ispisali novi vlastiti Ustav

Da li su nas mediji o ovome ikada informisali? Da li je ijedan politički program na radiju ili televiziji napravio barem komentar ili analizu ovog rješenja? Ne! Islanđani su nam uspjeli pokazati da postoji način obračunavanja sa sistemom, koji tlači i poigrava se krizama, dajući lekciju iz demokratije cijelom svijetu. Valjda zato ništa o svemu tome nismo znali, niti su se kreatori istina potrudili da nam jave.

Izvor: www.protest.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

2 komentara

4 10 2013
Camil Sose

Njapametniji narod Islanda dosad. Svaka ima cast tako se rjesavaju problem u drzavi samo mirnima putem a ne nasiljem.Izbacili su djubrad mirnim putem I lopove iz sisitema drzave I izabrali ljude koji ce biti za narod I drzavu I taj narod ce siguran sam vjerovati tim ljudima koji nikada nisu bili u politici samo neka su punoljetni I kriminalni dosije neka im je cist.Jos jednom sve pohvale Islandjanima I neka cjeli svjet vidi kako se sprovodi prava demokratij a bez ijedne zrtve . Svka demokratija koja se stvara na nacin kao sto je kod nas u EX Jugoslaviji stvarana ova nova demokratija na nacionalizmu.ubijanju , silovanju otimanju rusenje sve sto smo stvarali 5o godina , na kriminalu posebno na kriminalu ratnih profitera koji ih je najvise bilo.na lopovluku nece I nemoze dugo trajati.Ta “Demokratija” je prohujala sa vihorom I obicna nula.Ko se god ponosi sa nasom demokratijom taj treba pod hitno kod Psihijatra ne jednoga ve 10 psihijatara.

6 10 2013
Stranac

With all due respect, Islandjani su 300.000. Nije isto što i 45 miliona Španaca. A drugo, Islandjani su opet izabrali partiju koja ih je odvela u krizu…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: