Mihailo: Amfilohije da objasni kako je ukinuta CPC

5 04 2013

Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo poziva mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da pojasni kako je srpski regent Aleksandar ukinuo 1920. Crnogorsku pravsolavnu crkvu i nasilno je prisajednio Srpskoj crkvi, koja je od tada uzurpatorski prisutna u Crnoj Gori.

vladika

U CPC ističu da je na promociji zbornika  radova “Pravni položaj crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori danas” mitropolit Amfilohije  ponavljao svoje, više puta  do sada iskazane neistine, kako je SPC bila državna crkva u doba crnogorske kraljevine i koja je neprekidno prisutna do današnjega dana.

„Tako, prema njegovom mišljenju, u cijeloj istoriji  Crne Gore nema crnogoraca i CPC. Pošto, kako kaže Amfilohije, nije nikada bilo Crnogorske pravoslavne crkve, dužan je odgovor na pitanje , kako to onda srpski regent Alekssandar ukide CPC 1920. godine i nasilno je prisajedini Srpskoj crkvi, koja je, tek od tada uzurpatorski, prisutna u Crnoj Gori“,kaže se u saopštenju CPC.

Ističu da mitropolit Amfilohije mora objasniti kako je to SPC, koja ne postoji u Crnoj Gori do 1920. mogla oblikovati postojeću viševjekovnu crnogorsku državu.

„SPC zalaganjem svojeg episkopa Joanikija insistira da nije dovoljno donijeti zakon koji reguliše  odnose države i crkve i njime zamijeniti  onaj iz 1977. godine, nego je potrebno donijeti i zakon o vraćanju imovine SPC restitucijom od 1945. godine. Srpskoj crkvi je malo što je uzurpator cjelokupne crnogorske crkvene imovine, već bi da restitucijom  potpuno obesmisli i eliminiše CPC i Crnogorce iz Crne Gore. Do toga bi i došlo udovoljavanjem agresivnoj Srpskoj crkvi. CPC ističe da je pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog pitanja  moguće samo restitucijom od 1918. godine“,ističe se u saopštenju mitropolita Mihaila.

Prema njegovim riječima, sloboda je jedino sloboda ako je imaju svi.

Slobode Crne Gore i njenog napretka nema bez pune slobode za CPC i pravoslavne nacionalne Crnogorce i ostvarenja svih njihovih prava koja imaju ostale nacionalne zajednice, crkve i vjerske organizacije u Crnoj Gori“,zaključuje mitropolit Mihailo.

crnogorskapitanja.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

16 04 2018
zhercegovina

Puno kako?Odgovor je LAŽ!To je srbijanski državni interes!Svetosavci lažu čim zinu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: