Mihailo: Amfilohije da objasni kako je ukinuta CPC

5 04 2013

Njegovo Blaženstvo Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo poziva mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija da pojasni kako je srpski regent Aleksandar ukinuo 1920. Crnogorsku pravsolavnu crkvu i nasilno je prisajednio Srpskoj crkvi, koja je od tada uzurpatorski prisutna u Crnoj Gori.

vladika

U CPC ističu da je na promociji zbornika  radova “Pravni položaj crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori danas” mitropolit Amfilohije  ponavljao svoje, više puta  do sada iskazane neistine, kako je SPC bila državna crkva u doba crnogorske kraljevine i koja je neprekidno prisutna do današnjega dana.

„Tako, prema njegovom mišljenju, u cijeloj istoriji  Crne Gore nema crnogoraca i CPC. Pošto, kako kaže Amfilohije, nije nikada bilo Crnogorske pravoslavne crkve, dužan je odgovor na pitanje , kako to onda srpski regent Alekssandar ukide CPC 1920. godine i nasilno je prisajedini Srpskoj crkvi, koja je, tek od tada uzurpatorski, prisutna u Crnoj Gori“,kaže se u saopštenju CPC.

Ističu da mitropolit Amfilohije mora objasniti kako je to SPC, koja ne postoji u Crnoj Gori do 1920. mogla oblikovati postojeću viševjekovnu crnogorsku državu.

„SPC zalaganjem svojeg episkopa Joanikija insistira da nije dovoljno donijeti zakon koji reguliše  odnose države i crkve i njime zamijeniti  onaj iz 1977. godine, nego je potrebno donijeti i zakon o vraćanju imovine SPC restitucijom od 1945. godine. Srpskoj crkvi je malo što je uzurpator cjelokupne crnogorske crkvene imovine, već bi da restitucijom  potpuno obesmisli i eliminiše CPC i Crnogorce iz Crne Gore. Do toga bi i došlo udovoljavanjem agresivnoj Srpskoj crkvi. CPC ističe da je pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog pitanja  moguće samo restitucijom od 1918. godine“,ističe se u saopštenju mitropolita Mihaila.

Prema njegovim riječima, sloboda je jedino sloboda ako je imaju svi.

Slobode Crne Gore i njenog napretka nema bez pune slobode za CPC i pravoslavne nacionalne Crnogorce i ostvarenja svih njihovih prava koja imaju ostale nacionalne zajednice, crkve i vjerske organizacije u Crnoj Gori“,zaključuje mitropolit Mihailo.

crnogorskapitanja.wordpress.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: