Idi na sadržaj

ENVER ŠADINLIJA: INTERVJU O SEVDAHU

Rođen: 5.6.1953.
Ime i prezime: Enver Šadinlija
Znak u horoskopu: Blizanci
Omiljena boja: crvena, kao ruža

Enver Šadinlija

Mnogi su probali, ali je ostalo malo moderatora sevdaha tako uspješnih kao što ste vi. To nije nikakov laskanje, već mišljenje publike i mnogih pobornika ove naše plemenite pjesme. Vehida Gunića imamo u vidu, ali nam se naš velikan oporavlja u bolnici od teške operacije. Da vas prvo upitamo za zdravlje.

Kako ste?

Hvala Bogu, dobro sam, kakav je vakat i kako je sve protiv rahatluka, mogu reći da se unatoč tome osjećam vrlo lijepo.

Każu, bez sevdaha nema pjesme. Šta je po Vama sevdah?

Nema, nema pjesme bez sevdaha. Kad vodim programe koncerata i festivala sevdalinke, ja kažem – Postoji pjesma koja pjeva kako „od sevdaha većeg jada nema“, ali – izvan svake sumnje je da OD SEVDAHA-LJEPŠE PJESME NEMA! I, po mnogima je sevdalinka jedna od najljepših pjesama na svijetu. A ovakva kakvu je mi znamo i čuvamo decenijama i stoljećima, nastala je ovdje i naša je 300%. I, naš je dug, ove generacije, da je sačuvamo za pokoljenja koja dolaze.

Narod je znatiželjan, znate i sami, ima li trenutno novih projekata, planova ili onih koji su u toku?

Nije da se na tome ne radi, ali malo i premalo, koliko to sevdalinka zaslužuje. Mora se o sevdahu učiti u osnovnoj školi, a da ne govorim o muzičkim školama i akademijama.

Ministarstva kulture moraju imati projekte. Ovako, sad, to rade entuzijasti – kao Sead Purić u Velikoj Kladuši, Vehbija Ibrahimović-Kigen i Zlatan Muratović u Srebreniku, Ramiza Milkunić u Tuzli, mladi Damir Galijašević u Tešnju, Avdo Ismić u Zenici…Oni organizuju festivale sevdaha i hvala im za to. Na medijima je, na žalost malo sevdaha, premalo.

Vaše obožavateljke i obožavatelji znaju da ste dobitnik mnogih nagrada, ali je malo onih koji znaju za nedavno dobijenu. O kakvoj nagradi je riječ?

Dobio sam u Srebreniku nagradu „Zlatni Ban“ za doprinos očuvanju tradicije sevdaha. Dobijao sam ranije nagrade za najboljeg voditelja, najbolji tekst na festivalu „Ilidža“, najbolji tv-projekat u Federalnoj TV, ali – ova mi posebno znači, jer sam i sam beskrajno zaljubljen u sevdah.

Kakva je situacija danas sa izvođenjem sevdaha na estradi, ima li sevdah podmlatka?

Žao mi je to kazati, ali – malo podmaltka ima u odnosu na to koliko sevdalinka zaslužuje. Ali, ima. Ja često radim na projektima gdje mladi pjevaju sevdah. Da ne spominjem puno imena, ali – Amna Aganović iz Sarajeva, Jasmin Hasić iz Srebrenika, Mustafa Omerika iz Mostara, Azra Husarkić iz Tuzle, Ibro Bublin iz Sarajeva…garantuju da će se sevdah pjevati ovdje i sutra i prekosutra i dalje… Ali, posebno mi je žao da sevdah ne snimaju Halid Bešlić, Šerif Konjević, Enes Begović i druge folk-zvijezde. Da oni to pjevaju više i snimaju, mladi bi to lakše čuli i zavoljeli i dalje pjevali. Nažalost, draža im je puka komercijala.

Sjećanja na Ilidżu ne blijede. Možete li čitaocima reći, postoje li danas estradna ekskluzivna mjesta održavanja sevdaha, održavanje natjecanja izvođača sevdaha, sjećanje na nekoga..?

Samo ću reći – hvala općini Ilidža da je ponovo pokrenula organizaciju festivala „Ilidža“. Možda je i imao koju mahanu ove godine, ali kad ima „Ilidže“ – ima i dobre pjesme na vrhunskom nivou. Onda i u Bihaću, Tuzli, Zenici, Srebreniku – moraju biti dobri festivali, time pjevača i dobre pjesme.

Koji izvođači sevdaha su danas ZA VAS najtraženiji, a koji najuspješniji?

Eto, u Hrvatskoj kažu – Bešlić je „kralj sevdaha“, mada i on sam ukazuje da on sevdah samo voli i ponekad pjeva. On je tražen, a – sevdalijski kvalitet nije tražen na komercijalnim pozornicama. Za primjer uzmimo Nedžada Salkovića, Nedeljka Bilkića, Nedžada Imamovića…malo se traže, a ekstra su sevdalije. Meni je najdraži Sejo Pitić, što kao drug,što kao “de luxe” pjevač.

Ko danas piše pjesme /sevdalinke i koliko su one uspješne?

Eto, na „Ilidži 2012“ je pobijedila pjesma „Bosno,zemljo od meraka“ autora Đuke Saviće, baš u sevdah duhu. Hasib Durmišević je imao sjajnu pjesmu „Lijepa Azra“,koju je pjevao Adnan Nezirov. Znači, ima autora. A bez lažne skromnosti i ja sam među onima koji to dobro rade, zajedno sa dobrim muzičarem iz Hrasnice Ismetom Polovinom.

U Sarajevu postoji ‘Kuća sevdaha’. Često ste tamo. Kakvo je to mjesto, ima li kakvih novosti vezanih za sevdah i sevdalinku?

Dobro je da postoji. Armis Mašić koji je vodi čini da „Kuća sevdaha“ bude mjesto gdje se dobro čuva sjećanje na sevdalinku i produžava njen život. Svako ko dođe u Sarajevo treba tu doći da vidi priče o Zaimu, Safetu, Nadi Mamuli, Zehri Deović, Bebi Selimović…I da uživa u sevdahu. Ja bih tu, možda, još poneko lice dodao, ali ima dana i za to…Uglavnom, za sevdah ću učiniti sve što mogu.

Da li biste došli i na poziv ‘Večeri sevdaha’ da se odrżavaju recimo u inostranstvu?

Treba da se održavaju. Meni se plače kad na nekim privatnim TV stanicam gledam večeri zabave naših ljudi u evropskim zemljama uz najgori turbo…A sevdalinka, naša, toliko lijepa… Dođem svake godine na “Veče sevdaha u Beču” u restoranu „Sarajevo“ gdje Mirsad Krupalija, zatim sjajni sevdalija Suad Bećukić-Suki i Nediljko Paleka,rođeni dalmatinac, a zaljubljenik sevdaha, nastavljaju tradiciju koju su započeli s legendarnim Jovicom Petkovićem. Došao bih i drugdje, rado…

Na kraju, otkrijte nam naziv emisije koju ste zadnji put moderirali/vodili?

Pa, moj je „Folk show“ na Federalnoj TV bio čuven i još se pamti. Gledalo se i po svijetu. Čak 260 emisija u 6 godina. I ,svi su najbolji tu pjevali, a mlade nade imale svoju šansu. Također, serija „Zvjezdani studio“ koju možete pogledati na wvw.federalna.ba.

Zadnje što sam radio bio je FESTIVAL MLADIH PJEVAČA „PRVI GLASA BIJELOG POLJA“ U MOSTARU, 23.09.2012. Čak je 50ti po redu.To rade zaljubljenici u sevdah, na čelu s Miralemom Gluhovićem i Udruženjem sevdalija „Safet Isović“ Mostar. Eto, opet – na kraju intervjua -sevdah, mladost i oni koji su zaljubljeni u sevdah. Od toga sve počinje i traje i trajaće dok je onih koji vole sevdah dušom i srcem, a ja sam taj baš ono, „od glave do pete“.

Kratka LK, Enver Šadinlija:

Dipl.novinar, urednik u programu RTV Federacije BiH. Po završetku fakulteta, ima priliku birati u kojoj ću oblasti novinarstva raditi – od politike do sporta, on je odabrao posao u kojem će se moći baviti muzikom, naročito narodnom – jer to voli i jer ga je ‘majčina pjesma u bešici za to opredijelila’. U profesionalnoj karijeri – uređuje i vodi mnoge popularne radio i tv-emisije : “Radioplov”,”Selo veselo”,”Đerdan”,”Radio-Bazar”,TV “Folk show”,”Zvjezdani studio”,”Behar”,”Bh pjesmarica”…Mimo toga, napisao je stihove za mnoge pjesme u narodnom duhu, bio voditelj i član mnogih žirija, festivala mladih pjevača u svojoj rodnoj Foči, Maglaju, Čitluku, Zenici, Mostaru, Srebreniku i širom BiH-do velikih festivala “Ilidža”, “Vogošća” i t.d. Na “Ilidži” postaje i direktor festivala. Po mišljenjima mnogih, trenutno jedan od onih koji se najbolje razumiju u ovu oblast.

Eto, to je Enver Šadinlija.

Još koja slika za naše sevdalije.

Enver Šadinlija

Enver Šadinlija

Enver Šadinlija

Datum intervjua: 12.10.2012.
Autor: Hamdo Čamo

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: