Idi na sadržaj

NEUM – BOSANSKO PRIMORJE – Topografska karta

Topografska karta: Bosansko-hercegovačko primorje

Topografska karta bosansko-hercegovačkog primorja u razmjeri 1 : 100 000 na kojoj je ucrtana kopnena i morska granica između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ucrtana granica je relativna i aproksimativna, približna je i trebala bi u velikoj mjeri da odgovara stvarnim granicama na terenu. Pomorska granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine čak još uvijek nije ni 100 % utvrđena, nije postignut sporazum dviju država kuda bi tačno trebala da prolazi granica na moru, sporni detalji su vrh ili rt poluotoka Klek koji pripada Bosni i Hercegovini i dva minijaturna otočića ili hridi Mali i Veliki Školj koji bi trebali da pripadaju Bosni i Hercegovini ako bi granica išla sredinom Malostonskog zaliva, što je logično da granica ide sredinom ovog morskog prolaza, međutim, hrvatska strana smatra da ova dva otočića pripadaju Hrvatskoj i rt Kleka također, te da granica ide uz samu vanjsku obalnu liniju poluotoka Klek što je krajnje nelogično (zagaziš u more, otplivaš 10-ak metara i “uplivao” si u Hrvatsku).

Bosansko-hercegovačka strana uslovljava rješavanjem ovih spornih pomorskih graničnih detalja gradnju mosta kopno – Pelješac. Ostaje nam da vidimo kada i kako će ovaj spor biti riješen i kuda će prolaziti stvarna, prava i sa obje strane prihvaćena granična linija.

Dopunski podatak: Dužina obalne linije mora koje pripada Bosni i Hercegovini unutar zaliva Neum-Klek i sa spoljne strane poluotoka Klek iznosi 24 km. “Samo” 24 km, a Republika Hrvatska ima preko 1000 km obale ne računajući obale mnogobrojnih otoka. (BBB)

– Kraj –

Izvor: hamdocamo.wordpress.com

3 Comments »

  1. triba ga osvojit ratom, nametnute granice turske i venecije i austrije netriba priznavat, Hrvati su uvik u vezi te bosne bili u kurcu, Bosanska vlastela dok je hrvatska bila pod mađarskom okupacijom su radili kontra hrvatske. Drago mi je što je bosansko plemstvo dogovorno prihvatilo islam, tako po smrti su svi otišli u paka. Mislili su mi će mo zavarat malo ove i one međutim Bog se malo poigra pa turci ostali 500 god,tako prošla baba s kolačim.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: